Urmila Chaudhary, Nepal

Kämpar mot barnslaveri

Urmila Chaudhary var bara sex år gammal när hennes fattiga föräldrar sålde henne som ”kamalari” – en sorts barnslav. Hon tvingades att arbeta för sina ägare från morgon till kväll och hon fick inte gå i skolan. Hennes öde delas av tiotusentals andra flickor i Nepal som också ingått i kamalarisystemet. Rika landägare kontrollerar större delen av marken i Nepal och landlösa bönder tvingas hyra åkermark för att överleva. Ofta sätter de sig i skuld eftersom de saknar pengar till hyra, och när landägaren kräver in betalningen kunde de tidigare välja att lämna sina döttrar som arbetskraft – kamalaris – i stället. Efter nio år lyckades Urmila ta sig ur livegenskapen och hon började då organisera andra ex-kamalaris i kampen mot förtrycket. 2013 avskaffades kamalarisystemet officiellt tack vare deras kamp. I dag är Urmila demokratiskt vald ledare för FKDF, en IM-stödd organisation som bekämpar livegenskap och diskriminering i Nepal.

Läs mer om kamalarisystemet

Blev kamalari som åttaåring

– Jag var bara åtta år när jag skickades iväg till landägaren för att börja jobba. Jag lagade mat, diskade, tvättade och städade för ett hushåll om trettio personer

Krishna utsattes för tortyr

Trots att han utsattes för tortyr på grund av sitt engagemang fortsätter Krishna Kumar Chaudry kampen för de flickor som berövades rätten till sina liv i det feodala Kamlarisystemet i Nepal. Det här är berättelsen om en man vars mod och okuvliga styrka håller på att förändra ett helt samhälle.

FKDF hemsida (extern länk)

Besök Freed Kamalari Development Forums hemsida och läs mer om kamalarisystemet (sidan är på engelska).

För att lyfta fram de kvinnor som IM arbetar tillsammans med – och för – världen över har vi tagit fram nya tygkassar med tre starka förebilder. Genom att bära kassarna visar du ditt engagemang för kvinnors rättigheter och en medmänsklig värld.

Inre styrka, engagemang, mod och en vilja att förändra världen till det bättre är egenskaper som förenar Urmila Chaudhary, Britta Holmström och Rejoice Nharaunda Makawi. Alla tre har gjort stora avtryck i kampen för rättvisa och medmänsklighet.

Kassarna är tillverkade av fair trade-certifierad bomull och sys upp av hantverkare som arbetar för IMs partner Mesh i Indien. Detta skapar arbetstillfällen för människor som lever i utsatthet och som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Anmäl dig till IMs nyhetsbrev