Här hittar du svaren på de allra vanligaste frågorna vi får om vår hemsida och verksamhet.

Alla tillgängliga frågor

 • Vad är en gratulationsgåva?

  En ge bort en gratulationsgåva är ett sätt att hylla nära och kära vid exempelvis födelsedagar, dop, bröllop, examen eller konfirmation. Det fungerar så att du ger ett valfritt belopp till IM genom formuläret på hemsidan. Beloppet kommer inte att anges på kortet. Vi skickar sedan ett vackert kort per post till den du vill gratulera med en hälsning som du själv skriver. Du kan också välja att få kortet hemskickat till dig själv om du vill skriva en hälsning för hand. Vill du hellre skriva ut ett blad själv väljer du den digitala filen. Pengarna går till IMs arbete för en medmänsklig värld utan fattigdom och utanförskap.

 • Vad är en minnesgåva?

  Att ge bort en minnesgåva när någon har avlidit är ett fint sätt att hedra minnet av personen, och det brukar vara uppskattat av de anhöriga. Det är ett sätt att visa deltagande i sorgen samtidigt som du ger en gåva till en organisation som den avlidne har uppskattat. Du väljer själv vilket belopp du vill skänka. Gåvans belopp kommer inte att anges på minneskortet. Du kan välja om du vill att vi skickar ett fint kort per post till de anhöriga eller om du vill skriva ut ett blad att ge bort själv, i så fall väljer du den digitala filen. Pengarna går till IMs arbete för en medmänsklig värld utan fattigdom och utanförskap.

 • Hur påverkar säkerhetsläget i Zimbabwe IMs verksamhet?

  På grund av nuvarande situationen i Zimbabwe så är det inte säkert att vi kommer kunna erbjuda några praktikanter till våra partnerorganisationer där. Vi följer utvecklingen i landet och kommer endast rekrytera till placeringar i Zimbabwe om läget anses vara stabilt.

 • Vi vill engagera oss mer i IMs arbete. Hur gör vi?

  Så roligt att ni vill engagera er! Vi har tre olika samarbetsnivåer: Företagssponsor, Företagspartner och CSR-partner. Här kan du läsa mer och anmäla intresse. Du kan även kontakta Johan Lundberg, ansvarig företag, på johan.lundberg@imsweden.org för mer information.

 • Går hela gåvan till arbetet mot barnäktenskap?

  Gåvan går till hela IMs verksamhet som bedrivs i tretton länder, inklusive Sverige. Tillsammans med partnerorganisationer arbetar vi för att skapa varaktig förändring för utsatta grupper, med särskilt fokus på unga människor och kvinnor. 85 % går direkt till verksamheten och 15 % används till nödvändig administration, kvalitetskontroll och insamling.

 • Var finns get-kortet?

  Vi har uppdaterat våra gåvokort och ändrat utseende och innehåll på dem, men pengarna går fortfarande till IMs livsviktiga arbete. Läs mer om Getkortet här.

 • Hur räknar ni ut kostnadsexempel?

  Kostnadsexemplen på vår hemsida grundar sig på våra partnerorganisationers ekonomi. Om organisationen sysslar med barns utbildning så delar vi deras budget på hur många barn  de kan skicka till skolan, och får då fram kostnaden för ett barns skolgång. Däremot går den summan inte till ett enskilt barn; den sortens bidrag är  vällovligt och enkelt att förklara men gör liten skillnad i längden. Istället för att enskilda barn blir beroende av vårt bidrag kan många fler barn få utbildning genom att IM finansierar organisationer som gör hållbar skillnad i samhället. Läs mer om hur vi använder pengarna.

 • Jag vill köpa julgåvor till mina anställda, går det?

  Absolut! I vår gåvoshop köper du vackra kort, som du kan välja att få digitalt eller i tryckt form. Du hittar dem här!

 • Kan vi bestämma till vilket land eller projekt våra pengar ska gå?

  Ert bidrag går till verksamhet som bedrivs av våra partnerorganisationer i respektive land. För att pengarna ska få maximal effekt fördelar IM stödet dit behovet är som störst.

 • Vilken summa behöver jag skänka för att bli företagspartner?

  Du bestämmer alltid själv vilket belopp du vill bidra med, men för att bli företagspartner och ta del av vårt erbjudande krävs ett bidrag på minst 5 000 kr.

 • Är min företagsgåva avdragsgill?

  Nej, företagsgåvan är dock momsbefriad. All nödvändig information finns på fakturan som skickas till ditt företag.

 • Skickar ni korten utomlands?

  Vad gäller de tryckta korten kan vi bara skicka dem inom Sverige. Bor du i Sverige skickar vi kortet hem till dig, och sen kan du självklart välja att skicka det vidare, vart som helst i världen. Det digitala gåvobeviset är enkelt att skicka vidare via mejl.

 • Finns gåvokorten bara på svenska?

  Ja, den förtryckta texten i gåvokorten finns bara på svenska, men du kan naturligtvis välja att skriva en egen hälsning på vilket språk som helst.

 • Kan jag beställa gåvokortet till någon annan?

  Tyvärr har vi inte möjlighet att skicka kort du köper på webben till någon annan adress än din egen. Det tryckta gåvokortet skickas alltså hem till dig och du ser själv till att din mottagare får det. Om du beställer ett digitalt gåvokort får du det som en pdf som du genast kan skicka vidare till någon annan.Vill du beställa kort till någon annan under perioden 13/11 till 20/12 kan du ringa vår ordertelefon på 010-205 15 58.

 • Jag har inte fått mitt digitala gåvobevis, vad ska jag göra?

  Tyvärr hamnar det digitala gåvobeviset ibland i korgen för skräppost – kolla där. Finns det inte där får du höra av dig till oss så skickar vi ett nytt.Gåvoservice: 046-32 99 30

 • Går det att få digitala gåvokort?

  Ja, priset som anges för ett gåvokort i gåvoshoppen gäller ett digitalt kort. Du får ett digitalt gåvobevis, en pdf i stående format, som du kan skriva ut  eller mejla vidare till personen som ska få kortet. På sidan finns plats för dig att skriva en personlig hälsning till mottagaren. Du kan också lägga till ett tryckt kort som postas till dig för en extra administrationsavgift på 20 kronor. Administrationsavgiften överskrider aldrig 60 kronor, även om du köper fler än tre kort.

 • Hur söker jag utlandspraktik?

  Du söker via ett online-formulär här på sidan. Observera att detta formulär bara är aktivt under ansökningsperioden. Finns här  inget formulär söker vi inga utlandspraktikanter för tillfället. Vi tar inte emot intresseanmälningar eller ansökningar när det inte finns lediga praktikuppdrag.

 • Jag har sökt utlandspraktik – när får jag besked?

  En tid efter sista ansökningsdag kontaktar vi de som vi vill kalla till intervjudag. Efter det räknar vi med att kunna ge slutgiltigt besked i maj. Samtliga sökande får svar ifrån oss.

 • Vad innebär utlandspraktikanternas informationsuppdrag?

  Vår erfarenhet är att informationsuppdraget är ett positivt sätt att följa upp utlandsvistelsen på. Människor du möter är intresserade och det känns meningsfullt. Att informera om människor som du mött blir ett sätt att ge något tillbaka.Informationsuppdraget innebär att varje praktikant håller ett visst antal informationsinsatser, vanligen föredrag, under vårterminen som följer efter praktikperioden. Varje praktikant har stort ansvar för bokningen och genomförandet av sina informationsinsatser och föredrag.Innan avresan bör praktikanten tänka igenom vilka målgrupper som han/hon vill rikta sig till och även fundera på vilka kontakter och nätverk som kan komma till användning. Föredragen kan man hålla på skolor, i föreningar, församlingar, på arbetsplatser, bibliotek, mm. Andra exempel på informationsinsatser är fotoutställningar, filmvisningar, medverkan i radio, artikel/reportage osv.

 • Hur förbereds utlandspraktikanterna?

  För alla praktikanter anordnas fem obligatoriska utbildningsdagar. Dessutom rekommenderar vi att praktikanterna åker på SPFs utresekurs i Härnösand. Under IMs utbildningsdagar får du mycket information samt tillfälle att prata med praktikanterna som tidigare varit på den plats dit du ska åka. Det vi tar upp under utbildningen är bl a:

  • Information om IM
  • Information om IMs internationella arbete
  • Diskussioner om praktikantrollen
  • Praktisk information och säkerhet
  • Kommunikation, text och bild
  • Tips och idéer inför informationsuppdraget
  Vi förutsätter att du på egen hand läser på om landet du ska till före avresan.

 • Vad kostar det att göra utlandspraktik hos IM?

  Våra utlandspraktikplatser är helt finansierade av UHR, Universitets- och högskolerådet. Det innebär att de enda kostnader praktikanten står för är sina egna fickpengar och eventuella egna utlägg för tiden under placeringen.

 • Vilken profil letar IM efter hos en utlandspraktikant?

  Vi ser att du som söker har:

  • Kunskap, utbildning eller starkt intresse för utvecklingssamarbete, mänskliga rättigheter och andra relaterade områden, samt relevant kunskap och utbildning för den specifika praktikplats du söker.
  • Kunskap (eller förmåga att tillgodose dig själv kunskap) om regionen du söker till och förståelse för lokala organisationers miljö och arbete på gräsrotsnivå.
  • Goda kunskaper i engelska. För sökande till Centralamerika krävs goda kunskaper i spanska och för sökande till Palestina och Jordanien krävs kunskaper i arabiska. För sökande till Moldavien krävs kunskaper i rumänska.
  • Erfarenhet av ideellt engagemang.
  • Erfarenhet av att bo utomlands och/eller god kulturförståelse.
  • Erfarenhet och/eller öppenhet inför att leva i, anpassa sig till och hantera annorlunda och utsatta miljöer och situationer.
  Som praktikant har du själv stort ansvar för genomförandet av informationsarbetet och du bör vara bekväm med att tala inför grupper. Innan informationsarbetet får alla utlandspraktikanter delta i en utbildning för att förbereda sig inför att hålla föredrag.Mer information om vad som krävs för respektive praktikplats hittar du när ansökan är öppen.

 • Vart kan jag åka på utlandspraktik?

  Praktiken sker i olika länder från år till år, bland annat i Guatemala, El Salvador, Moldavien, Jordanien, Palestina, Malawi, Zimbabwe, Indien och Nepal.

 • Vem kan söka utlandspraktik hos IM?

  IMs utlandspraktikprogram är öppet för de som:

  •  Är 20-30 år (inga undantag från ålderskriteriet görs)
  • Inte har tidigare deltagit i ”praktikantprogrammet” (finansierat via UHR) genom någon annan organisation
  • Är svensk medborgare eller har permanent uppehållstillstånd i Sverige. För nordiska medborgare gäller att de ska ha varit folkbokförda i Sverige i minst ett år vid avresan.
  • Inte har tidigare varit anställd hos IM.

 • Jag är student, kan jag söka utlandspraktik ändå?

  Sedan 2018 vänder vi oss också till de som är registrerade på kurs/program på universitet/högskola under praktikperioden. Fortfarande gäller åldersspannet 20 till 30 år. Du kan alltså vara inskriven på en praktikkurs och göra praktiken med IM som en del av din praktiktermin. Du kan däremot inte göra praktiken under tiden som du skriver ex. en C- eller D-uppsats. Uppgifter från praktikkursen får inte påverka praktiktiden och praktikplatsen. IM och den mottagande organisationen i utlandet kan inte heller ändra i upplägg, tidsperiod eller innehåll för att möta diverse kriterier från universitet/högskola.

 • Hur långa är utlandspraktikuppdragen?

  Praktikantprogrammet omfattar ca fem månader, vilket inkluderar förberedande utbildning, praktiktiden i utlandet, och utbildning och informationsuppdrag efter utlandsperioden. Samtliga moment är obligatoriska.• Fem dagars utbildning på huvudkontoret i Lund innan utresa (aug) • Fyra månaders praktik hos en av IMs partnerorganisationer i utlandet (aug-dec) • Utbildning efter hemkomst på huvudkontoret i Lund (jan) • Informationsuppdrag under våren 2019,  (jan-juni)

 • Är det någon bindningstid på fadderskapet?

  Nej, du kan när som helst avsluta ditt fadderskap.

 • Varför ska jag bli medlem i IM?

  Som medlem är du än viktig del av IMs identitet och gör IM starkare. Våra argument väger tyngre och möjligheterna att påverka utvecklingen i samhället ökar när vi har många medlemmar. Du är med och skapar en bättre värld.Som medlem har du möjlighet att påverka organisationen:
  • Du har rösträtt på årsmötet i den lokalförening du tillhör därmed möjlighet att påverka lokalföreningens arbete. Du har även möjlighet att väljas som förtroendevald till den lokala styrelsen eller som ombud för lokalföreningen till det nationella årsmötet. Mer information om IMs lokalföreningar hittar du här.
  • Du kan skicka förslag till det nationella årsmötet och medlemsinitiativ till styrelsen
  Som medlem har du även ett antal förmåner:
  • Du kan delta i IMs utbildningar utan kostnad.
  • Du som är under 30 år får möjlighet att söka utlandspraktik för IM.
  • Du kan följa med på våra medlemsresor (till självkostnadspris).
  • Du får fyra nummer av IMs tidskrift Medmänsklighet
  • Du får 25% rabatt på login på IMs kursgård och mötesplats i Vrigstad (gäller ej programdagar).
  Medlemskapet gäller per kalenderår och är individuellt. Nytt medlemskap tecknat efter 15 september gäller även för nästa år.

 • Hur behandlas mina personuppgifter?

  I och med EU:s nya dataskyddsförordning, GDPR (General Data Protection Regulation), stärks skyddet av dina personuppgifter. För att du ska känna dig trygg med hur vi lagrar och använder dina personuppgifter har vi tagit fram en ny integritetspolicy. Läs vår integritetspolicy

 • Jag har köpt 5 gåvokort, men på kvittot står det att jag betalt en administrationskostnad på 60 kronor. Stämmer detta?

  Ja, det stämmer. När du lägger till ett fysiskt gåvobevis (ett tryckt kort) till ditt köp i gåvoshopen tillkommer det en administrationsavgift på 20 kronor per gåvobevis. Avgiften är max 60 kronor per beställning. Det innebär att:

  • Om du köper ett barnrättspaket i IMs Gåvoshop inklusive ett fysiskt gåvobevis blir summan 200 kr plus 20 kr i administrationsavgift, totalt 220 kronor.
  • Två kort med gåvobevis ger 40 kr i administrationsavgift.
  • Tre kort med gåvobevis ger 60 kr i administrationsavgift.
  • Fyra eller fler kort med gåvobevis ger också 60 kr i administrationsavgift.
  Om du inte beställer ett fysiskt gåvokort behöver du inte betala någon avgift.

 • Kan jag beställa gåvokort via telefon?

  Självklart! Under perioden 13/11 till och med 20/12 når du gåvoshoppens ordertelefon på 010-205 15 58. Vi har öppet helgfria vardagar mellan klockan 10.00 - 16.00.Övriga delar av året kan du kontakta Givarservice, vardagar på 046-32 99 30 under kontorstid.

 • Vart går mina pengar?

  Dina pengar går till IMs arbete mot fattigdom och utanförskap världen över, så att människor kan förändra sitt liv med egen kraft. Om du vill veta mer om hur vi använder pengarna, till vem de går och hur vi vet att de kommer fram, läs vidare här.

 • Vad är ett gåvokort?

  Ett gåvokort är ett bevis på att du har köpt en symbolisk gåva från IM. När du har köpt en gåva får du ett kvitto med e-post och om du beställt kortet digitalt får du det som en bifogad pdf som du kan skriva ut och skriva en personlig hälsning på, eller som du kan mejla vidare till någon du vill uppvakta direkt.Beställer du ett tryckt kort skickar vi dig ett fint dubbelvikt gåvokort på posten som du sedan kan ge bort till någon i present. På insidan av kortet finns dels en text om vad pengarna går till, dels ett utrymme där du kan skriva en hälsning.