Hoppa till innehåll
Framsida Getkort. Kvinna med färgglada kläder med sin vit och bruna get.

Grattis! Du har fått en gåva som förändrar liv!

Gåvokortet som du har i din hand är en gåva till dig och samtidigt till någon i ett land långt borta. Det är ett bevis på att en pengagåva har skänkts till IMs arbete för en värld utan fattigdom och utanförskap.

På den här sidan kan du läsa mer om vad din gåva bidrar till och hitta länkar till fördjupande artiklar.

Getter förbättrar ekonomin

Prena Dhobi bor i byn Madhnagara i södra Nepal. Hon är medlem i Shree Ganesh Group som stöds av en av IMs partnerorganisationer. Gruppen består av kvinnor med små affärsverksamheter.
Genom gruppen har Prena fått utbildning i ledarskap, affärsutveckling och bokföring. Utöver kunskaperna har Prena även fått bidrag så att hon har kunnat köpa en get. Tack vare inkomsterna från sin verksamhet och avkastningen från geten har Prena kunnat investera i ännu en get och på så sätt har hon förbättrat sin ekonomi – och detta är bara början! Kvinnor med egna verksamheter och inkomster har större makt och kontroll över sina egna liv.

Läs artikeln här
Getterna har stärkt Marys ekonomi - och hennes självförtroende.

Att få och ge bort getter – hur funkar det?

Att köpa, ge bort eller få ett get-gåvokort innebär inte att en människa någonstans får ta emot just en get. IM arbetar genom partnerorganisationer i alla de länder där vi finns. Varje partnerorganisation får finansiellt och kunskapsmässigt stöd från IM och bestämmer själva vilka insatser som är bäst för att bekämpa fattigdom och utanförskap i just det område där de verkar. Ibland kan det vara att ge ekonomiskt stöd så att människor kan köpa en get eller en gris. Ibland kan det vara att utbilda människor i olika lantbruksmetoder så att de kan föda upp friska djur, få större avkastning från sina odlingar eller göra klimatsmarta satsningar i jordbruket. Ibland något helt annat. Getkortet du har i din hand är alltså ett kvitto på att IM har mottagit en pengagåva och att vi lovar att använda pengarna på det mest effektiva sättet för att hjälpa människor att lyfta sig ur fattigdom. Och ibland är det just genom en get.

Så här jobbar IM mot fattigdom.

Sarana lånade till getter.

Sparlånegrupper, där kvinnor går samman för att spara och låna pengar ur en gemensam kassa, är ett effektivt sätt att bekämpa fattigdom. Genom en sådan IM-stödd sparlånegrupp har Sarana Basnet i Nepal kunnat ta ett lån på 22 000 rupier (ungefär 1 600 kronor) för att köpa två getter.
– Vår familj har fött upp getter i generationer. Nu ville vi utöka vår flock, så jag tog ett lån, berättar Sarana..

Läs hela artikeln här.
Kvinna med getter i Malawi

Getterna bekostar skolgång.

Mary Filipo bor i det fattiga Balaka-distriktet i östra Malawi. För tre år sedan fick hon två getter genom IMs partner Wolrec och kunskaper om hur man sköter om dem. Getterna har förökat sig och idag har hon nio stycken. Tack vare inkomsterna från getterna kan hon skicka sina barn till skolan och hon har kunnat lägga ett nytt tak på sitt hus.
-Jag hade aldrig ägt getter innan jag gick med i Wolrecs försörjningsprojekt. Nu lever jag det liv jag alltid har drömt om, säger Mary.

Se hälsningen från Mary i videon nedan.

Vill du engagera dig?

Det finns flera olika sätt att engagera sig i IMs arbete. Vad du än väljer så är du med och gör skillnad för människor och skapar en mer rättvis och medmänsklig värld.

Kvinna sitter och syr med en svart Singer symanskin

Bli månadsgivare

Vill du göra en insats som verkligen gör skillnad? Bli månadsgivare!

Läs mer
Framsida Getkort. Kvinna med färgglada kläder med sin vit och bruna get.

Shoppa

Här hittar du livsviktiga gåvor som sprider glädje – både här hemma och långt borta.

Till Gåvoshop
Bli medlem

Bli medlem

Genom att bli medlem i IM ställer du dig bakom IMs arbete för en jämlik och medmänsklig värld, i Sverige och globalt.

Läs mer

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med IM:s nyhetsbrev! Registrera din e-postadress så får du vårt regelbundna nyhetsbrev med uppdateringar från våra verksamheter runt om i världen. Via nyhetsbrevet får du också inbjudningar till kurser och evenemang som vi anordnar.

Registrera dig