Hoppa till innehåll
Framsida Griskort. Grisbönder, man och kvinna håller i var sin gris.

Grattis! Du har fått en gåva som förändrar liv!

Gåvokortet som du har i din hand är en gåva till dig och samtidigt till någon i ett land långt borta. Det är ett bevis på att en pengagåva har skänkts till IMs arbete för en värld utan fattigdom och utanförskap.

På den här sidan kan du läsa mer om vad din gåva bidrar till och hitta länkar till fördjupande artiklar.

Man och kvinna matar sina grisar

Grisarna ger stora inkomster

Efter en hård tillvaro som migrantarbetare i Malaysia återvände Gunja Bahadur Palami till hemlandet Nepal. För att kunna försörja sig deltog Gunja och hans fru Chun i IM-stödda satsningar för jordbrukare. Gunja gick en utbildning i svinuppfödning och han fick även ett uppstartsstöd som han och Chun använde för att bygga upp ett svinstall.
– Utbildningarna har lärt oss hur vi kan effektivisera vårt jordbruk. Vi vet nu att grisar måste avmaskas och vaccineras regelbundet. Det gör att de är friska och föder friska kultingar. Under de senaste 18 månaderna har vi tjänat 180 000 NPR (nästan 13 000 kronor) på dem, berättar Gunja.

Läs artikeln här

Att få och ge bort grisar – hur funkar det?

Att köpa, ge bort eller få ett gris-gåvokort innebär nödvändigtvis inte att en människa någonstans får ta emot just en gris. IM arbetar genom partnerorganisationer i alla de länder där vi finns. Varje partnerorganisation får finansiellt och kunskapsmässigt stöd från IM och bestämmer själva vilka insatser som är bäst för att bekämpa fattigdom och utanförskap i just det område där de verkar. Ibland kan det vara att ge ekonomiskt stöd så att människor kan köpa en gris eller en get. Ibland kan det vara att utbilda människor i olika lantbruksmetoder så att de kan föda upp friska djur, få större avkastning från sina odlingar eller göra klimatsmarta satsningar i jordbruket. Ibland något helt annat. Griskortet du har i din hand är alltså ett kvitto på att IM har mottagit en pengagåva och att vi lovar att använda pengarna på det mest effektiva sättet för att hjälpa människor att lyfta sig ur fattigdom. Och ibland är det just genom en gris.

Läs mer om hur IM arbetar för ekonomisk rättvisa
Kvinna sitter framför sina grisar. Hon ler och ser glad ut.

En gris blev fyra

Phoolmati tillhör det extremt marginaliserade Madhesi-folket i Nepal som räknas till den kastlösa gruppen daliter. Hon är mamma till fem barn och familjen är väldigt fattig. När hon gick med i en IM-stödd självhjälpsgrupp förändrades hennes liv. Genom den fick hon delta i en sex månader lång utbildning i företagande. Hon fick även en gris. Efter utbildningen bestämde sig Phoolmati för att starta grisuppfödning i lite större skala. Genom självhjälpsgruppen kunde hon även ta ett litet lån till skälig ränta för att starta sin verksamhet. Hon gick även en utbildning i grisskötsel och idag har hon utökat sin flock till fyra grisar.

Läs artikeln här.

Vill du engagera dig?

Det finns flera olika sätt att engagera sig i IMs arbete. Vad du än väljer så är du med och gör skillnad för människor och skapar en mer rättvis och medmänsklig värld.

Kvinna sitter och syr med en svart Singer symanskin

Bli månadsgivare

Vill du göra en insats som verkligen gör skillnad? Bli månadsgivare!

Läs mer
Framsida Getkort. Kvinna med färgglada kläder med sin vit och bruna get.

Shoppa

Här hittar du livsviktiga gåvor som sprider glädje – både här hemma och långt borta.

Till Gåvoshop
Bli medlem

Bli medlem

Genom att bli medlem i IM ställer du dig bakom IMs arbete för en jämlik och medmänsklig värld, i Sverige och globalt.

Läs mer

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med IM:s nyhetsbrev! Registrera din e-postadress så får du vårt regelbundna nyhetsbrev med uppdateringar från våra verksamheter runt om i världen. Via nyhetsbrevet får du också inbjudningar till kurser och evenemang som vi anordnar.

Registrera dig