Hoppa till innehåll

Du har fått en gåva som förändrar liv!

Tack vare dig har ungdomar fått en grönare framtid.

Gåvokortet som du har i din hand är en gåva till dig och samtidigt till någon i ett land långt borta. Det är ett bevis på att en pengagåva har skänkts till IM:s arbete för en värld utan fattigdom och utanförskap. Pengarna går bland annat till att stötta ungdomar att starta klimatsmarta verksamheter, främja klimatanpassade odlingsmetoder samt skapa möjligheter för människor som lever i utsatthet att stärka sin motståndskraft mot klimatkrisens verkningar.

På den här sidan kan du läsa mer om vad din gåva bidrar till och hitta länkar till fördjupande artiklar.

Unga kvinnor skyddar naturresurserna

I El Salvador gör normer kring vad som anses vara kvinnligt och manligt att det ofta är kvinnorna som har huvudansvaret för hemmet och familjen. Därför är det kvinnorna som först måste hantera konsekvenserna av vattenbrist, uteblivna skördar och ökande matpriser. Men trots att kvinnorna i så hög grad påverkas av klimatförändringarna har de ofta begränsat inflytande över hur de lokala naturresurserna, som till exempel vatten, används. Ungdomarna i organisationen Colectiva Feminista utbildar kvinnor i hur de kan skydda sina naturresurser.

Läs artikeln här

Vad har klimatkrisen med fattigdom att göra?

Klimatkrisen slår hårdast mot de allra fattigaste i världen – de människor som har bidragit minst till klimatförändringen, men som nu är mest utsatta för dess konsekvenser. Redan utsatta grupper drabbas allra mest, vilket förstärker ojämlikhet och ojämställdhet. Kvinnor, ungdomar, barn och minoriteter drabbas särskilt hårt av klimatförändringarnas konsekvenser, vilket kan leda till ökad fattigdom, barnäktenskap och avbruten skolgång. När tillgång till mat, vatten och naturresurser hotas skapas social oro och konflikter och på sikt är klimatkrisen ett hot mot demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs hur IM arbetar med klimaträttvisa

De första stegen för en bättre miljö

Vad brukar man tänka på när man pratar om unga tjejer på 2000-talet? Oftast att de använder teknik, umgås med kompisar, lyssnar på musik och dansar. Men de unga kvinorna från byn Manthal i Indien skiljer sig åt. De är miljömedvetna och har gjort en insats för att hålla sin by ren och skydda miljön.

Läs hela artikeln här

Klimatkrisen slår hårt mot Nepals kvinnor

Extrema skyfall och långvariga torkperioder gör livet svårt i södra Nepal. När skördarna slår fel blir både hungern och fattigdomen större och de som drabbas hårdast är kvinnor och barn. IM arbetar för att motverka detta bland annat genom att stötta kvinnogrupper, bekosta trädplanteringar och utbilda i motståndskraftiga odlingsmetoder.

Läs mer

Vill du engagera dig?

Det finns flera olika sätt att engagera sig i IM:s arbete. Vad du än väljer så är du med och gör skillnad för människor och skapar en mer rättvis och medmänsklig värld.

Kvinna sitter och syr med en svart Singer symanskin

Bli månadsgivare

Vill du göra en insats som verkligen gör skillnad? Bli månadsgivare!

Läs mer
Miljöbild. Tavlor hänger på vägg

Shoppa

Här hittar du livsviktiga gåvor som sprider glädje – både här hemma och långt borta.

Till Gåvoshop
Bli medlem

Bli medlem

Genom att bli medlem i IM ställer du dig bakom IM:s arbete för en jämlik och medmänsklig värld, i Sverige och globalt.

Läs mer

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med IM:s nyhetsbrev! Registrera din e-postadress så får du vårt regelbundna nyhetsbrev med uppdateringar från våra verksamheter runt om i världen. Via nyhetsbrevet får du också inbjudningar till kurser och evenemang som vi anordnar.

Registrera dig