Här hittar du svaren på de allra vanligaste frågorna vi får om vår hemsida och verksamhet.

Alla tillgängliga frågor

Fäll ut alla Fäll ihop alla
 • Vad är en gratulationsgåva?

  En gratulationsgåva är perfekt till någon som t.ex. fyller år, gifter sig eller tar studenten. Du beställer en gratulationsgåva i webbformuläret på IMs hemsida. Där väljer du ett belopp för din gåva, väljer motiv på kortet och skriver en personlig hälsning, så skickar vi kortet till lagom till bemärkelsedagen. Du kan också välja att få hem ett fysiskt kort eller skriva ut kortet själv genom att välja den digitala filen i formuläret. Pengarna går till IMs arbete för en medmänsklig värld utan fattigdom och utanförskap.

 • Vad är en minnesgåva?

  Att ge bort en minnesgåva när någon har avlidit är ett fint sätt att hedra minnet av personen, och det brukar vara uppskattat av de anhöriga. Det är ett sätt att visa deltagande i sorgen samtidigt som du ger en gåva till en organisation som den avlidne har uppskattat. Du väljer själv vilket belopp du vill skänka. Gåvans belopp kommer inte att anges på minneskortet. Du kan välja om du vill att vi skickar ett fint kort per post till de anhöriga eller om du vill skriva ut ett blad att ge bort själv, i så fall väljer du den digitala filen. Pengarna går till IMs arbete för en medmänsklig värld utan fattigdom och utanförskap.

 • Var finns get-kortet?

  Vi har ändrat utbudet i vår gåvoshop och säljer inte längre get-kort. Om du saknar get-kortet tipsar vi om Försörjningspaketet som ger utsatta kvinnor en chans att försörja sig genom getuppfödning, odling eller försäljning av hantverk. Pengarna går fortfarande till IMs livsviktiga arbete. Läs mer här.

 • Kan vi bestämma till vilket land eller projekt våra pengar ska gå?

  Nej, pengarna fördelas mellan alla de länder där vi är verksamma. Det går till verksamhet som bedrivs av våra partnerorganisationer i respektive land. För att pengarna ska få maximal effekt fördelar IM stödet dit behovet är som störst och där vi ser att vi det gör mest nytta. 

 • Går det att få digitala gåvokort?

  Ja, priset som anges för ett gåvokort gäller ett digitalt kort. Du får ett digitalt gåvobevis (en pdf i stående format) som du kan skriva ut eller mejla vidare till personen som ska få kortet. På sidan finns plats för dig att skriva en personlig hälsning till mottagaren. Du kan också lägga till ett tryckt kort som postas till dig för en extra administrationsavgift på 20 kronor per kort.

 • Jag har inte fått mitt digitala gåvobevis, vad ska jag göra?

  Tyvärr hamnar det digitala gåvobeviset ibland i korgen för skräppost – kolla där. Finns det inte där får du höra av dig till oss så skickar vi ett nytt. Du når vår givarservice på 046-32 99 30.

 • Hur behandlas mina personuppgifter?

  I och med EU:s nya dataskyddsförordning, GDPR (General Data Protection Regulation), stärks skyddet av dina personuppgifter. För att du ska känna dig trygg med hur vi lagrar och använder dina personuppgifter har vi tagit fram en ny integritetspolicy. Läs vår integritetspolicy

 • Jag har köpt 5 gåvokort, men på kvittot står det att jag betalt en administrationskostnad på 60 kronor. Stämmer detta?

  Ja, det stämmer. När du lägger till ett fysiskt gåvobevis (ett tryckt kort) till ditt köp i gåvoshopen tillkommer det en administrationsavgift på 20 kronor per gåvobevis. Avgiften är max 60 kronor per beställning. Det innebär att:

  • Om du köper ett barnrättspaket i IMs Gåvoshop inklusive ett fysiskt gåvobevis blir summan 200 kr plus 20 kr i administrationsavgift, totalt 220 kronor.
  • Två kort med gåvobevis ger 40 kr i administrationsavgift.
  • Tre kort med gåvobevis ger 60 kr i administrationsavgift.
  • Fyra eller fler kort med gåvobevis ger också 60 kr i administrationsavgift.
  Om du inte beställer ett fysiskt gåvokort behöver du inte betala någon avgift.

 • Är det någon bindningstid på fadderskapet?

  Nej, du kan när som helst avsluta ditt fadderskap. Maila då ditt namn och personnummer till info@imsweden.org eller ring vår givarservice på 046-32 99 46.

 • Kan jag beställa gåvokort via telefon?

  Självklart! Kontakta IMs givarservice på 046-32 99 30. Vi har öppet vardagar under kontorstid.

 • Vart går mina pengar?

  Dina pengar går till IMs arbete mot fattigdom och utanförskap världen över, så att människor kan förändra sitt liv med egen kraft. Om du vill veta mer om hur vi använder pengarna, till vem de går och hur vi vet att de kommer fram, läs vidare här.

 • Vad är ett gåvokort?

  Ett gåvokort är ett bevis på att du har köpt en symbolisk gåva från IM. När du har köpt en gåva får du ett kvitto med e-post och om du beställt kortet digitalt får du det som en bifogad pdf som du kan skriva ut och skriva en personlig hälsning på, eller som du kan mejla vidare till någon du vill uppvakta direkt.Beställer du ett tryckt kort skickar vi dig ett fint dubbelvikt gåvokort på posten som du sedan kan ge bort till någon i present. På insidan av kortet finns dels en text om vad pengarna går till, dels ett utrymme där du kan skriva en hälsning.