• IM
  • Arkiv
  • Årets tema för Musikhjälpen “Alla har rätt att funka olika”
Khadija, en funktionsnedsatt flicka från Gaza arbetar med broderi.
Khadija var sex år då hon började på IMs Förgätmigej-center i Gaza för träning av barn med intellektuella funktionsnedsättningar. Sedan dess har hon kommit långt. Foto: Lillrut Sarras/IM.

Årets tema för Musikhjälpen “Alla har rätt att funka olika”

18 september 2018 / LundSverige

Musikhjälpen har under tio år samlat ihop över 275 miljoner kronor. Pengarna går till humanitära insatser. Året tema syftar till att förbättra livsvillkoren för människor med funktionsnedsättningar, något som IM har lång erfarenhet av. Vi har valt ut tre av våra mest lästa artiklar inom området. En av dem handlar om Khadija, 16 år och hennes svåra väg till en utbildning.

Alla människor förtjänar att må bra och behandlas rättvist. Med hjälp av våra partnerorganisationer arbetar IM för att se till att fler barn med funktionsnedsättning får gå i skolan. Genom att utbilda föräldrar, personal och myndigheter sprider vi kunskapen om vad en funktionsnedsättning innebär. Samtidigt vill vi att individen ska känna till sina rättigheter och kunna ställa krav på myndigheter.

Under 50 års tid har IM förbättrat livsvillkoren för människor med funktionsnedsättning. I de områden IM är, eller har varit, verksamma har det skett en förändring. Barn har vuxit upp till självständiga individer och kunnat kräva sin plats i samhället.

Vi vill lyfta tre gripande historier från olika platser där IM är verksamma idag. Dessa livsberättelser speglar vårt arbete med att skapa en rättvisare värld.

Toaletter för alla gör skolan tryggare

Att kunna gå på toaletten ser vi som en självklarhet. Vilka konsekvenser uppstår när skolmiljöer inte är anpassade efter barn med funktionsnedsättning? I Moldavien är majoriteten av skoltoaletterna både trånga och osanitära. Läs artikeln

Aktivister hittar kraften hos IAH

Vilka rättigheter har man som individ? Lever myndigheterna upp till kraven? Leila Nabhan åker i samarbete med IMs partnerorganisation I am Human runt i Jordanien och samlar material för en rapport till FN. Läs mer om hennes roll i påverkningsarbetet här.

IMs center stöttar hela familjer

Alla barn ska få möjlighet att lära sig att läsa, skriva och räkna. Men vad händer när skolor vägrar ta in en elev med intellektuell funktionsnedsättning? Ett skolcenter skapat av IM blev räddningen för Khadija och hennes familj. Läs mer

Musikhjälpen

Under en vecka i december varje år ställs en glasbur upp på ett torg i en svensk stad. Tre kändisar bjuds in för att underhålla publiken genom musik, skratt och historier. Varje år bestäms ett specifikt tema för att uppmärksamma ett problem och samla in pengar. De insamlade pengarna kan sedan sökas av alla organisationer som arbetar med samhällsproblemet, temat för året. Musikhjälpen har funnits i Sverige sedan 2008.

Michelle Andersson
Michelle Andersson
Praktikant 2108