• IM
  • Arkiv
  • Barnen ska ha samma möjligheter
Luma Jamjoum, Jordanien, mamma till autistiskt barn.
Luma Jamjoum, mamma till autistiske Faris. Foto: Salam Shebli / IM.

Barnen ska ha samma möjligheter

Luma Jamjoum har bestämt sig. Hon bor i Amman, Jordanien, och har två söner, Faris och Omar. Hon ska se till att båda får samma möjligheter att må bra och bli respekterade i livet. Trots att de har olika förutsättningar.

När hennes son Faris var två år bekräftades hennes misstankar, att Faris hade autism. När han föddes förstod Luma direkt att det inte stod helt rätt till. Hon kontaktade läkare direkt för att stämma av sonens hälsa, men olika läkare gav olika diagnoser. Några sa att det inte var något att oroa sig för, hennes son skulle bli bättre snart. Andra läkare svarade att hennes son hade en allvarlig beteendestörning som knappast kunde behandlas.

Luma och familjen blev väldigt stressade över de vitt skilda budskapen. Men hon gav inte upp utan kämpade vidare för att hitta en rimlig diagnos och en bra behandling för Faris.

– Jag åkte runt till alla mottagningar och kliniker, berättar Luma. Jag pratade med läkarna och försäkrade mig om att personalen är vänlig och tillmötesgående. Allt för att veta om det var en bra plats för min son. När jag hittade rätt tipsade jag såklart andra föräldrar i vårt nätverk, så att de inte behövde göra samma ansträngning som jag.

Mer styrka

Luma vet att det alltid är bäst att hjälpas åt. Om hon står upp för andra barn kommer andra föräldrar att stå upp för hennes barn. Det var en insikt hon fick när hon kom i kontakt med IMs partnerorganisation Sana.

Luma tog kontakt med Sana för att få stöd att kämpa för sin son. Hon började delta i organisationens stödgrupper för föräldrar och efter hand började hon engagera sig som volontär. Hon är inte längre ensam i sin kamp och hon litar på sin egen kraft.

– Jag tog själv initiativet till en verksamhet vi kallar ”Bahja” (glädje på svenska), berättar Luma. Här samlas barn och vuxna med intellektuella funktionsnedsättningar tillsammans med sina familjer. Vi arrangerar aktiviteter som gör familjerna starkare och där de hittar sätt att inkludera alla syskon på ett bättre sätt.

Genom att Luma visar att hon tar sin son på allvar och lyssnar på honom, har också omgivningen påverkats. Faris får vara med som alla andra barn, han blir respekterad för den han är. Sonen Faris får respekt av omgivningen, för den han är.

Den jordanska staten har gjort en satsning på att människor med funktionsnedsättningar ska ha en försäkring, men kunskap satsningen finns inte hos alla. Särskilt inte på landsbygden.

Det finns också andra utmaningar. Det är till exempel svårt att hitta läkare som kan hantera barn med autism, och Faris måste ofta ta bedövning även vid enklare behandlingar.

Originaltexten är skriven av Salam Shebli, projektansvarig IM Jordanien.