INDIVIDUELL MÄNNISKOHJÄLP SWEDISH DEVELOPMENT PARTNER

  • IM
  • Arkiv
  • Ett av världens fattigaste länder går före i kampen för demokrati
Maggie Banda, generalsekreterare på IMs partnerorganisation Wolrec i Malawi. Foto: Wolrec

Ett av världens fattigaste länder går före i kampen för demokrati

29 juni 2020 / MalawiSödra Afrika

Demokratin vann i Malawi. "Trots att vi är ett litet och fattigt land går vi nu före när det gäller demokratisk utveckling, genom att vara ett exempel för andra i södra Afrika", säger Maggie Banda på IMs partnerorganisation Wolrec.

I Malawi lever demokratin trots stor fattigdom och coronapandemi. Efter ett historiskt val fick landet i helgen en ny president, oppositionsledaren Lazarus Chakwera. Han utsågs till president i det nyval som hölls efter att författningsdomstolen i ett unikt beslut ogiltigförklarat förra årets presidentval, som kom att kallas ”Tippex-valet”.

Maggie Banda, VD/generalsekreterare på IMs partnerorganisation Wolrec i Malawi, beskriver valet som fritt, fredligt och rättvist. Och att det blev av bland annat efter påtryckningar från civilsamhället.

Hur har Wolrec agerat under perioden fram till nyvalet?
– Bland annat har vi gett förslag på kvinnor för höga positioner. Vi har uppmanat alla som bor i samhällena där vi arbetar att gå och rösta, och också utbildat dem i hur man gör och vilka kvaliteter de kan titta efter när de väljer ledare.

Vilka förhoppningar finns på den nya presidenten?
– Folket här har väldigt stora förväntningar på honom. Han vann med en majoritet av rösterna vilket innebär att en majoritet av folket ville ha honom som president. Och de vill ha ett bättre Malawi, så jag tror att folket förväntar sig en regering som svarar på folkets behov, som ser till att den offentliga servicen fungerar, som säkerställer kvinnors rättigheter, som ser till att korruptionen upphör. Allt detta förväntar sig folket.

Vad tror du kommer att bli bättre?
– Jag tror att regeringens respons på människors behov kommer att bli bättre eftersom vi som nation nu vet vad vi vill att våra ledare ska göra. Dessutom är ledarna medvetna om att folket kommer att bevaka att de gör vad de lovat.

Vilka är de största utmaningarna?
– En stor utmaning är brottsligheten, om att människor gör saker för sig själva utan att ta hänsyn till att det är olagligt. Alliansen som vunnit valet måste se till att människor rättar sig efter lagarna. En annan stor utmaning blir att balansera det de lovat med de resurser som är tillgängliga.

Hur ser du på Malawi och den demokratiska utvecklingen?
– Jag skulle säga att Malawi, trots att det är ett litet och fattigt land, nu går före när det gäller demokratisk utveckling genom att vara ett exempel för andra i södra Afrika. Det malawiska folket har visat att de kan göra sig av med en regering som är korrupt, de har visat att landet kan ha ett oberoende rättssystem utan inblandning från politiker.

Women’s Legal Resources Centre (Wolrec) är en ideell organisation som startades 2006 och är baserad i Blantyre i Malawi. Organisationen arbetar för att öka kvinnors och flickors tillgång till juridisk, social och ekonomisk rättvisa.

 

Åsa Bengtsson
Kommunikationskoordinator