INDIVIDUELL MÄNNISKOHJÄLP SWEDISH DEVELOPMENT PARTNER

  • IM
  • Arkiv
  • Ett lätt sätt att mötas
Tahirhan Yildiz är volontär för Språkfika i Sollentuna.
Tahirhan Yildiz är volontär för Språkfika i Sollentuna. Foto: Hanna Eberstein / IM.

Ett lätt sätt att mötas

30 juni 2017 / StockholmSverige

Den här hösten har en av IMs mest populära integrationsverksamheter öppnat upp i Sollentuna utanför Stockholm.

– Genom att verkligen mötas och dela erfarenheter kan man få vänner för livet, det har jag egen erfarenhet av, berättar Tahirhan Yildiz. Han är en av volontärerna som varit med på det nya språkfikat från starten.

Han är en av eldsjälarna som varje måndag kommer och förbereder fika, välkomnar nyanlända och etablerade besökare, och sitter ner och pratar om allt mellan himmel och jord. Han tycker att mötesplatsen ”Språkfika” är ett fint och enkelt sätt att mötas på.

Sedan hösten 2017 har IM ett samarbete med Sollentuna kommun och verksamheten MeetSollentuna, för att möjliggöra fler möten mellan nyanlända och etablerade invånare i Sollentuna. I samarbetet ingår flera aktiviteter och verksamheter och det har sin utgångspunkt på biblioteket i Sollentuna. Samarbetet pågår till och med december 2017 och är finansierat av Länsstyrelsen.

En målare, en frisör, en journalist och en ekonom

Denna måndag har många kommit för att besöka ”Språkfika”. Därför delas fikat upp och hälften av besökarna går upp en våning för att prata vidare där. På våning två pratar besökarna, med hjälp av Språkfika-volontärer, om tidigare yrkesbakgrund, geografi och annat intressant som dyker upp. Det är besökare med många olika erfarenheter som möts, den ena är pensionerad personalansvarig och den andra vill arbeta som frisör eller sjuksköterska i Sverige.

Till IMs Språkfikor är alla välkomna, oavsett om du är ny i Sverige, mer etablerade eller född här. Syftet är att skapa möten mellan människor som kanske inte annars skulle träffas, vilket kan generera nya erfarenheter och perspektiv hos de som besöker Språkfika.

Träffa många nya människor

Majd, som ofta besöker Sollentuna Bibliotek och ”Ny i Sverige”-rummet där Språkfika äger rum, studerar på SFI nivå C och uppskattar att det finns många chanser att gå på olika slags språkcaféer i Stockholm. Han är 33 år och kom från Syrien för två år sedan, där han studerade ekonomi. Han brukar även besöka den läxhjälp som IM erbjuder varje måndag eftermiddag, för att få hjälp med sina SFI-läxor.

– Jag gillar att komma till IMs Språkfika och läxhjälp här i Sollentuna. Jag får träffa många nya människor från olika länder och kan öva min svenska om jag vill, berättar Majd.

Stöd i lärandet

Lucia Ramirez Tuesta är projektledare och verksamhetsutvecklare för MeetSollentuna. Hon berättar:

– Vi på IM har sett att det finns ett behov för vuxna personer att få stöd i sitt lärande. De som besöker läxhjälpen i Sollentuna är främst vuxna från SFI, men även asylsökande och gymnasiestuderande. Under våren nu har det kommit lite yngre personer, då det har varit mycket prov som de velat ha hjälp med. Hon fortsätter:

– IM ser läxhjälp som en mötesplats där volontärer kan motivera och vägleda besökaren.  Ofta kan det bli en lärandeprocess för både volontären och besökaren där de lär sig tillsammans, då nivån på läxorna kan vara ganska hög.

Skapa en meningsfull fritid

Inom verksamheten MeetSollentuna ingår även föreningsguidning som IM kallar Move it, där unga nyanlända matchas med föreningar i Sollentuna med omnejd.

– Vi ser att det svenska föreningslivet är ett fantastiskt verktyg för integration och inkludering. Det är så otroligt rikt och det måste vi kunna använda på ett bra sätt även för människor som är nya i Sverige. En meningsfull fritid är viktigt för att kunna känna sig tillfreds med sin tillvaro, och kanske ännu viktigare om du är ny i ett land. Vi söker hela tiden fler volontärer som vill vara med och möjliggöra detta, förklarar Lucía.
Under året har de även spelat fotboll, haft samarbete med en löpargrupp och skapat kortfilmer med Ung media, som är ett riksförbund som stöttar medieintresserade ungdomar.

– Vårt samarbete med Ung Media gick ut på att personer som inte alltid får höras, fick möjligheten att berätta historier som inte bara handlar om flykt och misär. De fick lära sig att skapa kortfilmer med sina mobilkameror, skriva manus och skapa rekvisita till sina filmer. De fick helt fritt skapa en berättelse och gjorde alltifrån romantiska kärlekshistorier till blodiga action- och rånarhistorier.

Amanda Windolf
Amanda Windolf
Föreningsutvecklare