INDIVIDUELL MÄNNISKOHJÄLP SWEDISH DEVELOPMENT PARTNER

  • IM
  • Arkiv
  • Från rådtagare till rådgivare genom RådRum
Rashid Madarati, rådgivare Rådrum.
Rashid Madarati är snart färdigutbildad rådgivare för RådRum. Foto: Disa Grantén / IM.

Från rådtagare till rådgivare genom RådRum

6 april 2018 / Sverige

Rashid Madarati sökte sig för första gången till RådRum för att få vägledning i att överklaga en orättvis tågböter. Idag är han snart klar rådgivare och ser fram emot att kunna hjälpa andra ur krångliga situationer.

Det var på tågresan mellan Malmö och Lund som tågpersonalen gav Rashid böter på 1000 kr, eftersom han hade råkat köpa biljett i fel riktning.

– Jag tyckte boten var orättvis och överklagade via tågföretagets hemsida, men blev orolig när inget hände, säger Rashid.

Rashid sökte sig till RådRum, som är en kostnadsfri och konfidentiell rådgivningsverksamhet öppen för alla som behöver vägledning i det svenska samhället och som IM är med och driver. Rådgivarna på RådRum hjälpte Rashid att komma i direktkontakt med tågföretaget, som till slut makulerade boten.

– Jag förstod direkt att RådRum var en bra och viktig verksamhet. Jag kom själv hit från Syrien för lite mer än två år sedan och vet hur svårt det kan vara att hitta rätt i det svenska samhället.

Erfarenheten blev till engagemang

Då några av Rashids kompisar råkade ut för samma olyckliga tågböter kunde Rashid hjälpa dem överklaga, tack vare vägledningen han fått hos RådRum. När han såg att RådRum sökte volontärer bestämde han sig för att bli rådgivare.

– Man lär sig mycket genom att hjälpa andra. Och om jag inte kommer kunna svara på alla frågor kan jag ju alltid tolka. Det finns alltid ett sätt att hjälpa till.

Sofia Rubertsson är samordnare på RådRum och jobbar med de 15 rådgivare som just nu är aktiva i Lund. Hon välkomnar att RådRums rådgivare är en blandad grupp människor, gamla som unga, gärna med olika nationaliteter, språkkunskaper och erfarenheter.

– Rashid och våra andra rådgivare som är nya i Sverige är en fantastisk resurs för oss, inte bara eftersom blandningen av etablerade och ”nya svenskar” gör att vi kan hantera ett större spann av frågor och öka vår rådgivarkompetens, utan också eftersom idén med RådRum är att skapa positiva möten mellan människor. Det är först i mötet som vi kan förstå och inse att vi inte är främlingar.

Utbildning ger rådgivarna ökad kompetens

För att bli rådgivare genomgår du en studiecirkelsutbildning på fem tillfällen. Där får du öva dig i att ge rådgivning med fokus på hjälp till självhjälp och att stärka rådtagarens egenmakt. Detta gör du genom att träna dig i olika fiktiva fall som berör bland annat ekonomiska, juridiska och migrationsrelaterade frågor. Men till RådRum kan vem som helst komma med vilken fråga som helst, och variationen är stor.

– Det kan handla om allt från ”hur hittar jag en balettkurs till mitt barn?” till ”hur går jag vidare i min asylprocess?”, och i princip allt däremellan. Häromdagen visade vi till exempel någon hur man installerar en parkeringsapp på sin mobiltelefon, berättar Sofia.

Rashid har ett utbildningstillfälle kvar innan han kan titulera sig färdig rådgivare. Som rådgivare hoppas han kunna hjälpa människor med allt från att överklaga orättvisa tågböter, till än mer besvärliga situationer.

– Mitt mål är att de som kommer till mig inte längre ska känna sig så vilsna när de lämnar rådgivningen, säger Rashid.