• IM
  • Arkiv
  • Humanium Metal by IM nominerad till Bästa Innovation
Tackor av Humanium Metal by IM. Foto: IM.

Humanium Metal by IM nominerad till Bästa Innovation

26 juni 2018 / El SalvadorSverige

IMs hyllade initiativ Humanium Metal har återigen blivit nominerat. Denna gång har det blivit utsett till finalist vid UNDPs vårgala i kategorin "Bästa innovation".

Priset för ”Bästa innovation” vill lyfta fram initiativ som gjort något unikt för att bidra till de Globala målen. Vem som vinner avgör du genom att rösta fram den bästa kandidaten. Röstningen pågår till 31 mars.

Humanium Metal

Humanium Metal by IM är ett initiativ som går ut på att smälta ner illegala vapen till en metall som kan användas till nyttoprodukter. Intäkter från försäljningen ska gå till att arbeta mot vapenvåldet och stöd till offer för vapenvåld.

– Det väpnade våldet kostar tusentals miljarder kronor om året. Därför kallar vi Humanium Metal för den värdefullaste metall som finns, säger Ann Svensén, IMs generalsekreterare.

Sedan lanseringen har IM arbetat nära vapennedsmältningsprogram i bland annat El Salvador och tagit fram en certifiering för metallen för att säkerställa att den kan användas i kommersiell produktion.

– Handeldvapen är massförstörelsevapen. Humanium Metal är en viktig åtgärd för en mer civiliserad värld, säger Hans Blix, tidigare chef för Internationella atomenergiorganet IAEA.