Ebtisam Mohammedsalih, Årets IT-tjej 2019
Ebtisam Mohammedsalih, Årets IT-tjej 2019. Foto: Emma Svensson / Microsoft.

IM-tjej är Årets IT-tjej

21 mars 2019 / Sverige

Ebtisam Mohammedsalih, IM-medlem som medverkade i filmen och boken "Det nya landet", har utsetts till Årets IT-tjej av Microsoft.

– IT är för alla, oavsett ålder, kön och bakgrund, säger Ebtisam Mohammedsalih som hoppas kunna bli en förebild för andra tjejer.

Det är för sjuttonde året i rad som Microsoft delar ut priset som är tänkt att få fler unga tjejer att söka IT-utbildningar. Med tävlingen har Microsoft försökt hitta landets mest drivna, engagerade och entreprenöriella tjejer som studerar data- eller IT-relaterade utbildningar.

Ebtisam, som läser programvaruteknik, kom i kontakt med IM efter att hon kom till Sverige från Etiopien 2014. IM hade aktiviteter för nyanlända elever på Liljeholmens gymnasium där Ebtisam studerade. Sedan började hon själv att jobba som volontär för IM, bland annat på språkfika och med Internationellt Systerskap, en plattform för nyanlända tjejer i Stockholm.

När Ebtisam sedan började studera vid Linnéuniversitet i Växjö för två år sedan startade hon även ett språkkafé där i IMs regi.

Hon har nu ett år kvar av sin utbildning och efteråt hoppas hon hitta ett jobb där hon trivs – och där hon får hjälpa människor.

Särskilt mycket firande av priset har hon inte hunnit med hittills:

– Nej, jag har prov imorgon. Sedan kan jag fira!

Juryns motivering:
Hon brinner för jämställdhet, mångfald och inkludering. Med ett stort engagemang för utbildning och hur sättet att lära ut borde anpassas för att nå fler är hon redan i dag en förebild. Hon är modig, skyr inte utmaningar och det hon säger berör. 

Redaktionens kommentar:
Det nya landet är ett initiativ från IM – en vision om ett Sverige som är inkluderade och välkomnande. Med Det nya landet vill vi uppmana såväl etablerade som nya svenskar att integreras. Vi ska inte längre dela upp varandra i vi och dom utan istället hitta vägar framåt och skapa förutsättningar för att leva tillsammans.