INDIVIDUELL MÄNNISKOHJÄLP SWEDISH DEVELOPMENT PARTNER

  • IM
  • Arkiv
  • Jordanien avskaffar våldtäktslag
Kvinliga aktivisteri Jordanien protesterar mot landets "våldtäktslag",
Aktivister från kvinnorättsorganisationen Jordanian women’s Union, en av IMs partnerorganisationer. Foto: IM.

Jordanien avskaffar våldtäktslag

1 augusti 2017 / JordanienMellanöstern

I Jordanien har parlamentet röstat igenom att avskaffa den mycket kritiserade ”våldtäktslagen”. Lagen innebar att en våldtäktsman som gifter sig med sitt offer slipper straff.

Aktivister har kampanjat mot lagen, paragraf 308 i den jordanska straffbalken. Paragrafen innebar att en våldtäktsman som gifter sig med sitt våldtäktsoffer och inte skiljer sig på fem år går fri.

Avskaffandet av lagen är ett stort steg för kvinnors rättigheter i landet men det är nu viktigt att civilsamhället fortsätter arbeta för att lagarna implementeras.

Jordanien har ett patriarkalt system där hederskultur är djupt rotat. För många familjer ses det som en skam om kvinnan förlorar sin oskuld. Kvinnor har inte heller möjlighet att göra abort när de blivit våldtagna och kan inte få vårdnad om barnet utan ett äktenskapskontrakt med våldtäktsmannen. Kvinnors rättigheter måste därför även i fortsättningen diskuteras på alla plan för att åstadkomma verklig förändring.

– Vi har ett stort ansvar för att fortsätta vårt arbete för kvinnors rättigheter och att förändra det patriarkala systemet, säger Nancy Momani, landchef för IM Jordanien