INDIVIDUELL MÄNNISKOHJÄLP SWEDISH DEVELOPMENT PARTNER

  • IM
  • Arkiv
  • Metallen som skadade Daniel kan bli något gott
Daniel Antonio Rivera blev rullstolsburen efter att ha skjutits i ryggen.
Daniel Antonio Rivera blev rullstolsburen efter att ha skjutits i ryggen. Foto: Celina Escher / IM.

Metallen som skadade Daniel kan bli något gott

29 januari 2018 / CentralamerikaEl Salvador

Kulorna som träffade Daniel Antonio Rivera i ryggen gjorde honom rullstolsburen för resten av livet. Daniel är ett av offren för El Salvadors kriminella ungdomsgäng ”pandillas”. Genom Humanium Metal strävar IM efter att verka för minskat våld och ge stöd till de drabbade.

Efter skotten och ryggskadan för elva år sedan lämnades Daniel av sin fru och blev ensamstående pappa till sin åtta månader gammal dotter, Catherine Cecilia.

– Jag kände mig värdelös och tänkte att jag aldrig mer skulle kunna göra något värdefullt. Jag blev deprimerad och hade ingen livslust kvar, säger Daniel Antonio Rivera.

De unga män som sköt Daniel ville ha ”renta”, en del av hans inkomst. Pandillas kontrollerar olika territorium i landet och civila drabbas av gängstriderna och utsätts för utpressning och våld. Gängens våld utgör ett enormt problem för landet. Utöver att landet har flest mord i världen, räknat per invånare, så kostar gängen 16 procent av landets ekonomi, enligt en studie av FN:s utvecklingsprogram och El Salvadors nationalbank.

Humanium Metal är en metall av nedsmälta illegala vapen som omarbetas till nyttoprodukter. Intäkter från försäljningen ska gå till att arbeta mot vapenvåldet och till stöd för människor som Daniel. I El Salvador är behovet gigantiskt. Landet är våldsammare idag än under inbördeskriget som tog slut 1992.

Stöd ledde till nytt jobb

Jobbet som tuc-tuc taxichaufför kunde Daniel inte ha kvar efter skottskadan. Det var svårt för honom att hitta ett nytt jobb på grund av diskriminering mot funktionsnedsatta. Men så kom han i kontakt med IMs partnerorganisation Fundación Red de Sobrevivientes.

– Jag fick stöd av La Fundación och började gå hos en psykolog. Sen lärde de mig hur jag kunde starta upp mitt eget företag och jag har lyckats med saker som jag aldrig trodde var möjliga.

Sobrevivientes är en del av Humanium Metal och har gjort det möjligt att få tillgång till metallen från de nedsmälta vapnen. IM stöder Sobrevivientes program för ekonomisk egenmakt vilket gör det möjligt för personer som Daniel att driva sin egen verksamhet eller vara del av sparlåneklubbar och på så vis bli mer självständiga och förbättra sin ekonomi.

Idag jobbar Daniel som låssmed och Catherine Cecilia går i skolan och börjar närma sig tonåren.

– Det bästa med att jag tjänar mina egna pengar nu är att jag kan ge min dotter allt hon behöver. Förr mådde jag så dåligt när jag alltid behövde säga nej till henne när hon bad om något.

Daniel har en egen firma och tillverkar nycklar i verkstaden han har i sitt hem. Han bor i Quetzaltepeque nära huvudstaden San Salvador med Catherine Cecilia och sin flickvän. De träffades efter att hennes nycklar blivit stulna.

Att Daniel Antonio Rivera kan ge sin dotter det hon behöver gör inte bara att han mår bättre. Nu vågar familjen planera för framtiden igen. Betydelsen för El Salvadors utveckling av att vända situationen för familjer på det sättet är omöjliga att beräkna.

Idag jobbar Daniel Antonio Rivera som låssmed och har eget företag. Jobbet har hjälpt Daniel Antonio Rivera att bearbeta traumat efter att ha blivit skjuten av gängmedlemmar.

Isadora Bennet
Kommunikatör Centralamerika 2016-2018