• IM
  • Arkiv
  • Nu kan Erida försörja sin familj
Erida Mausauri framför sitt hus i den lilla byn Kanyola i Malawi.
Erida Mausauri framför sitt hus i den lilla byn Kanyoli. Foto: Malin Kihlström / IM.

Nu kan Erida försörja sin familj

8 mars 2019 / Malawi

För IM är varje dag en kvinnodag. Vi arbetar oavbrutet för att kvinnor ska kunna försörja sig och ta makten över sina liv och sina kroppar. Här lyfter vi fram en av alla de starka kvinnor som vi stöttat i våra projekt. Det här är Eridas historia.

Erida Mausauri sitter på en flätad bastmatta i skuggan under ett träd. Hon utstrålar styrka och självförtroende, och det är nog den inre kraften som gör att hon sitter här idag. Här, i byn Kanyoli som ligger nära Malawisjön, försörjer människorna sig på små odlingar, och de som har möjlighet säljer överskottet på den lokala marknaden. Det gör även Erida, men så har det inte alltid varit.

– För snart femton år sedan ärvde jag en bit mark när mina föräldrar dog, berättar Erida. Jag började odla kassava och sötpotatis för att försörja mig och mina tre barn. Men efter ett tag kom min granne och sa att det var hans mark. Han drog upp mina grödor, dödade och åt upp mina getter och kycklingar och jagade bort mig med våld. Jag hade inget att sätta emot, han var så mycket fysiskt starkare än jag var.

Erida gick till de lokala myndigheterna för att få hjälp. Men Malawis utbredda korruption hade även nått hit. Svaret från myndigheterna var att grannen hade rätt och att de inte kunde göra något för Erida.

– Min man bodde i en annan by och han gav mig inget stöd heller. Han sa att det var min mark, mitt problem och att han inte hade med det att göra.

Under tio år levde Erida på tillfälliga arbeten, bland annat hjälpte hon till med skörden hos andra i byn. Hon kunde inte betala skolavgiften för sina barn vilket innebar att de inte kunde fortsätta sin skolgång efter lågstadiet.

– Jag kände mig så maktlös och ensam. Allt var hopplöst. Men jag hade en dröm om att fortsätta kämpa för min rätt. Jag kunde bara inte göra det ensam.

2013 kom en representant från IMs partnerorganisation Wolrec till byn och Erida fick reda på att de erbjöd kostnadsfri rättshjälp till kvinnor i utsatta situationer.

– Jag gick till fots hela vägen till deras kontor i Balaka och presenterade mitt ärende. Wolrec började utreda saken och skickade sedan en advokat och en domare till min by. De gick och hämtade min granne och sen gick fallet upp i rätten där och då. Och domaren tilldömde mig marken. Jag blev så lycklig, säger Erida och ler stort.

– Nu bor jag här med mina barn och jag odlar kassava, majs och sötpotatis. Grannen har aldrig vågat sig på mig igen för han vet att jag har stöd från Wolrec och IM.

Erida kan till och med spara lite pengar och under skördetiden kan hon köpa tomater och sälja dem vidare.

– Jag känner mig trygg och väldigt, väldigt tacksam. Och jag kan framförallt försörja mig och min familj!


Redaktionens kommentar
IM arbetar världen över för att stärka kvinnors situation när det gäller försörjning, rätt till sina egna kroppar, tillgång till rättvisa och möjlighet att ta makten över sina liv. Genom stödet till Wolrec uppnår vi hållbara och långsiktiga resultat och som givare är du med och bidrar till den förändringen. IMs arbetssätt leder till att människor av egen kraft kan förändra sin situation, vilket är ett effektivt sätt att bedriva bistånd. I förlängningen leder det till en samhällsförändring som gynnar ännu fler människor och grupper.

IM arbetar för att stärka tillgången till rättvisa och juridiskt stöd för utsatta kvinnor i Malawi och bidrar till Globala målet 16 – Fredliga och inkluderande samhällen. Alla ska vara lika inför lagen, ha lika tillgång till rättvisa och ha möjlighet att påverka de beslut som fattas.