• IM
  • Arkiv
  • Nyanlända svenskar tolkar sin bild av den svenska vintern under ledning av Jens Assur
Bilden lånad av SJ, fotograf okänd.

Nyanlända svenskar tolkar sin bild av den svenska vintern under ledning av Jens Assur

13 februari 2019 / Sverige

Tillsammans med fotograf Jens Assur reste fotostudenter från Nordens Fotoskola och nyanlända svenskar till Sveriges mittpunkt, Ånge, för att tolka vintern genom fotografi. Resultatet blev utställningen ”När Ljuset Försvinner” som ställs ut på Stockholms Centralstation från den 19 februari.

Det finns ingenting som engagerar svenskar så mycket som väder och årstid. Vintern är något som det råder tvetydiga meningar om bland svenskarna. Men hur ser en person som inte levt på dessa arktiska breddgrader på den svenska vintern?

– Det har varit fantastiskt roligt att få följa den här gruppen, och se hur de tillsammans har gått från idé till en faktisk utställning. Men framförallt, att få se de här mötena som har skapats genom intresset för fotografi, det har varit väldigt fint att få vara med om, säger Jens Assur.

Det är genom projektet Min Nya Vän som nyanlända och etablerade svenskar får träffas och utveckla sitt fotointresse. Min Nya Vän är ett initiativ från SJ tillsammans med IM, Individuell Människohjälp, och verkar för inkludering, vidga människors perspektiv, minska språkbarriärer och bryta fördomar. Men allra främst för att visa hur enkelt det är att hitta nya vänner genom ett gemensamt intresse.

– IM jobbar runt om i Sverige med mötesplatser mellan nya och etablerade svenskar där det kan ske ömsesidig integration. Min Nya Vän är ett fint sätt att synliggöra detta viktiga arbete och det stora frivilligengagemanget bakom, säger Martin Nihlgård tf generalsekreterare på IM.

Utställningen ”När Ljuset Försvinner” håller öppet från den 19 februari till slutet av april i SJs resebutik på Stockholm Centralstation.