INDIVIDUELL MÄNNISKOHJÄLP SWEDISH DEVELOPMENT PARTNER

  • IM
  • Arkiv
  • Özz Nujen får IM-priset 2014
Özz Nujen får IM-priset 2014
Özz Nûjen, IM-pristagare 2014. Foto: Pressbild.

Özz Nujen får IM-priset 2014

24 april 2014 / Sverige

Komikern och samhällsdebattören Özz Nüjen får IM-priset till Britta Holmströms minne 2014. Han får priset för sitt arbete mot främlingsfientlighet och utanförskap i ett samhälle fyllt av fördomar och föreställningar och för att han uppmanar till engagemang och höjda röster.

– Det fria ordet är skört. Att stå upp för alla människors lika värde är också skört. Men kämpar vi inte för våra rättigheter hela tiden, varje dag, varje stund, så är det kört. Tack för priset!, säger Özz Nüjen.

IM-priset består av 20 000 kronor och en studieresa till något av IMs verksamhetsländer.

– Prispengarna kommer att göra mer gott hos någon organisation som jag kommer att välja, säger Özz Nüjen.

Priset delas ut i samband med föreställningen Statsministern Özz Nüjen på teater Rival i Stockholm den 27 april. Förra årets pristagare var aktivisten Foujan Rouzbeh.

Motivering:

”Özz Nüjen får priset för att han liksom IM arbetar mot främlingsfientlighet och utanförskap och för ett samhälle där det finns respekt för alla människors lika värde. IM ställer sig också bakom hans uppmaning till oss alla att engagera oss, att låta vår röst höras, i kampen mot de fördomar och föreställningar som finns i vårt samhälle om människor som har sina rötter i andra länder, i andra kulturer och med annan hudfärg. Att Özz Nüjen använder humorn och sina erfarenheter som vapen är en del av hans framgång och att han är hatad och hånad på Flashback är en merit i sig.”