• IM
  • Arkiv
  • Storslam för Humanium Metal by IM på Guldäggsgalan 2018
Guldägg och Huimanium Metal-tackor.
Guldägg till Humanium Metal. Foto: Guldägget / IM.

Storslam för Humanium Metal by IM på Guldäggsgalan 2018

20 april 2018 / El SalvadorSverige

Det blev hela tre guld- och ett silverägg för "världens ädlaste metall", initiativet som går ut på att illegala vapen smälts ner för att användas till fredliga produkter. Logiskt också att den belönas med den ädlaste metallen.

Trots att guldäggsgalans glam och glitter präglar morgonen IMs huvudkontor i Lund, så kommer alla gå hem från jobbet i eftermiddag med vetskapen om de verkliga vinnarna bor i El Salvador och liknande platser där folk inte vågar gå ut i rädsla för att bli skjutna.

– Det är fantastiskt att få detta kvitto på att idén om Humanium Metal nått ut. Med Humanium Metal kan vi undanröja ett av de största hindren för människors säkerhet och därmed ett av de största hindren för global utveckling. Vi kan förvandla dödliga vapen till nyttopodukter som finansierar positiv utveckling, säger Ann Svensén, generalsekreterare för IM Individuell Människohjälp, som står bakom Humanium Metal.

Fyra nomineringar fyra ägg

Det blev guldägg i kategorierna Förpackningsdesign, Aktivering och Innovation och silverägg i kategorin PR. Läs juryns fina och färgstarka motiveringar längre ner. Att budgeten varit begränsad och att mycket av arbetet bakom initiativet Humanium Metal pro bono, gör prestationen än mer anmärkningsvärd.

Det här är Humanium Metal by IM

Humanium Metal innebär att illegala vapen smälts ner, metallen pulveriseras och av den kan företag producera och sälja allt från klockor till hörlurar. Förtjänsten går till IMs utvecklingsarbete i våldsdrabbade länder. Konceptet är framtaget i samarbete med affärsutvecklingsbyrån Great Works och Åkestam Holst.

– Att vi syns på det här sättet gör att fler företag får upp ögonen för vad vi vill göra och vi får in många bra idéer från både lokala och globala aktörer som vill vara med, säger Josefina Rovan, marknads- och kommunikationschef på IM.

Tillsammans med flera ledande svenska varumärken: TRIWA, Skultuna, A Day’s March, Le Cord, med flera, pågår arbetet med att ta fram produkter som innehåller vapenmetallen. Till sommaren väntas de första produkterna nå marknaden.

Juryns motiveringar

Aktivering

”Ett bidrag hjälpte oss att definiera vår egen kategori. Tack för det! Juryn fullkomligen smalt av denna kommunikativa ingenjörskonst som engagerar på snedden, bredden och ledden. När metoden är målet, då belönas den ädlaste metall med den ädlaste metall.”

Innovation

”För att citera Dalai Lama: Vi måste tro på kommersialismens kraft att göra gott. Ett mänskligt initiativ som sätter hårt mot hårt. En blytung vinnare, kanske mer värdefull än guld. Årets vinnare i Innovation – The Humanium Metal Initiative.”

Förpackningsdesign

”En design som tydligt kommunicerar, skapar en känsla och som ger en konkret effekt. Det är genomarbetat, visuellt och långsiktigt. Vi ser kraften och möjligheterna i att följa en designutveckling i flera led. The Humanium Metal tänjer också gränserna för hur man traditionellt definierar design, vidgar begreppet och visar på vilken kommunikativ kraft design har. Ett bidrag som kan beskrivas med två ord: kraftfullt och hållbart.”