• IM
  • Arkiv
  • Teodora fick 30 års fängelse efter missfall
Frihet för Teodora står det på kontorsväggen hos IMs partner Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto. I nio år har Teodora suttit fängslad. Foto: Isadora Bennet / IM.

Teodora fick 30 års fängelse efter missfall

9 november 2017 / CentralamerikaEl Salvador

Idag är det Teodoras namnsdag. Vad har det med IM och mänskliga rättigheter att göra undrar ni säkert? Teodora Carmen del Vásquez är en av 23 kvinnor som sitter fängslade i El Salvador efter att ha drabbats av missfall. Hon dömdes till 30 års fängelse efter ett missfall.

På ett överfullt kvinnofängelse i San Salvador har Teodora varit inlåst i nio år. Den 8 december i år kommer Teodoras dom att omprövas i domstol. IMs partnerorganisation Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto, ”Medborgarrörelsen för avkriminalisering av abort” stöttar Teodora med rättslig rådgivning och advokat och kämpar för frihet för henne och de kvinnor som fängslats på grund av El Salvadors hårda abortlagstiftning.

María Teresa Rivera satt också fängslad i flera år efter ett missfall. När hennes dom omprövades så blev hon äntligen fri. Men hon var förföljd och risken fanns att hon skulle åtalas igen. Med hjälp av IM och andra svenska biståndsorganisationer kunde María Teresa ta sig till Sverige och hon blev den första personen i världen att beviljas asyl på grund av hemlandets abort-lagstiftning. Det har inte varit en lätt resa för María Teresa men ifrån Sverige fortsätter hon kampen för Teodora och hennes andra ”systrar” som fängslats.

– Livet frågar dig inte om du vill vara stark, livet tvingar dig att bli stark, säger María Teresa. Jag kommer aldrig ge upp kampen för de kvinnor som fortfarande sitter fängslade.

Förra veckan träffades María Teresa och kvinnor från El Salvador och olika latinamerikanska länder i Stockholm för att samtala med Sara García, människorättskämpe från medborgarrörelsen för avkriminalisering av abort som var på besök i Sverige för att delta på en konferens om folkhälsa.

Så idag på Teodoras namnsdag – hjälp till att sprida hennes historia. Hon är inte ensam och det måste sättas tryck på El Salvadors makthavare för att Teodora och de andra fängslade kvinnorna ska få rättvisa.

María Teresa Rivera och Sara García håller upp skyltar som säger”Frihet för Teodora” och ”Teodora är inte ensam”.
”Frihet för Teodora” och ”Teodora är inte ensam” står det på skyltarna som María Teresa Rivera och Sara García håller upp. Foto Isadora Bennet / IM.