• IM
  • Arkiv
  • Tillsammans blir de starka och kan kämpa för andra
Veronica och Gloria är bästa vänner och går båda i nian på skolan Instituto Básico de Tamahú i Cobán.
Veronica och Gloria är bästa vänner och går båda i nian på skolan Instituto Básico de Tamahú i Cobán. Foto: Isadora Bennet / IM.

Tillsammans blir de starka och kan kämpa för andra

12 april 2017 / CentralamerikaGuatemala

IMs partnerorganisation ASECSA arbetar med sexualupplysning runt om på olika skolor i regionen Alta Verapaz i Guatemala. Två tonåringar som har deltagit i deras workshops om sexuella och reproduktiva rättigheter under de senaste två åren är Veronica Caal Pacaya, 17 år, och Gloria Vin Coy, 15 år.

– Innan Asecsa kom hit och undervisade, visste vi egentligen ingenting alls om sexualitet, familjeplanering eller genus, säger Veronica.

Veronica och Gloria är bästa vänner och går båda i nian på skolan Instituto Básico de Tamahú i Cobán.

Veronica och Gloria berättar att deras föräldrar aldrig talade med dem om sexualitet och hur kroppen fungerar, eftersom de har lärt sig att det är syndigt. Föräldrarna var skeptiska till besöket från Asecsa och ville helst inte att deras döttrar skulle delta i deras workshops. Men Veronica och Gloria förklarade vad det skulle handla om och att det var viktigt, så nu accepterar föräldrarna att de är med.

Avhopp från skolan

Under de senaste åren har en hel del av tjejernas klasskamrater hoppar av skolan på grund av graviditeter.

– Flera tjejer har barn när de är fjorton, säger Gloria. Några av dem kan inte fortsätta studera eftersom de måste ta hand om sina barn och andra försvinner eftersom de känner skam över att bli gravid och föredrar att gömma sig.

Möten har gjort dem starka

Förra året fick tjejerna möjlighet att delta i en workshop om sexuella och reproduktiva rättigheter i Guatemala City. Där kunde de också träffa andra engagerade från IMs andra partnerorganisationer. Det var första gången i livet som de reste till Guatemala City själva och mötet var en ögonöppnare för dem på många sätt.

– Vi lärde oss en hel del nya saker, vi pratade bland annat om rättigheter för bi-, homo-, trans- och intersexuella.

Tillsammans med andra tonåringar i deras samhälle har de har talat om rättigheter men också om praktiska saker, som hur en använder en kondom. Det har inte varit lätt, ibland möter de motstånd och folk har gjort narr av dem och frågat insinuerande hur det kommer sig att de vet så mycket om sexualitet. Men det verkar inte som att Veronica och Gloria bryr sig så mycket, de är stolta över sina kunskaper och tycker att det är viktigt att göra vad de kan för att minska ungdomsgraviditeter.

Staden Cobán ligger i Alta Verapaz som är den fattigaste regionen i hela Guatemala. 89,4% av områdets befolkning lever i fattigdom, enligt UNDPs siffror. Majoriteten har ingen tillgång till elektricitet eller rent vatten. Hälso- och sjukvårdstjänster är begränsade.