• IM
  • Arkiv
  • Tre strategier för att orka stå upp mot rasism
Språkfika hos IM med dadlar i förgrunden.
Kanske sker de viktigaste samtalen vid fikabordet? Foto: Lisa Jalakas / IM.

Tre strategier för att orka stå upp mot rasism

25 april 2017 / Sverige

Finns det något svårare än att bemöta fikarummets smygrasism? Något obekvämare än att vara den som säger emot när hela släktkalaset enats om att "Sverige klarar inte att ta emot fler"? Vi som står för ett öppet och medmänskligt samhälle måste hjälpas åt att så upp mot fördomar och hat.

Tre tips för att stå upp för det du tror på:

1. Ta hjälp

På Volvo Cars i Olofström har facket och arbetsgivaren gått ihop för att skapa ett klimat där alla är välkomna och där det råder nolltolerans mot rasism. Märker du att samtalen i fikarummet på jobbet, eller i korridorerna på skolan, ofta spårar ut – vänd dig till fack, arbetsgivare eller lärare så att ni kan agera tillsammans.
Läs mer om hur det fungerar i Oloftström »
Läs om samtalsaktivisternas verksamhet »

2. Förbered dig

Du behöver inte själv hitta på varje argument och strategi. Här finns lätta tips på hur du kan hantera islamofobi i kollektivtrafiken. Och Expo har skrivit en bok om positiv antirasism som heter ”Positiv antirasism – så förnyar vi en debatt som kört fast”.

3. Var en giraff

Om en person du tycker om uttrycker rasistiska åsikter kan det vara extra jobbigt. Samtidigt har du ett guldläge om personen i fråga tycker om och litar på dig. Ta hjälp av ”giraffspråket” för att prata med personen så minskar risken för att er relation tar skada.

Orkar du inte mer?

Alla diskussioner är inte värda att ta. Vi har alla ett ansvar att stå upp mot rasism, men du kan inte göra allt ensam. Är du omringad av människor med helt andra värderingar? Omringa dig med andra! Här finns några tips på var du kan träffa människor som liksom du vill bygga ett stolt och inkluderande Sverige!