INDIVIDUELL MÄNNISKOHJÄLP SWEDISH DEVELOPMENT PARTNER

  • IM
  • Arkiv
  • Vänskap och öppenhet nyckeln till integration
Vaniljhjärtan och kaffe.

Vänskap och öppenhet nyckeln till integration

25 juni 2018 / Sverige

Eva och Nour möttes för första gången under ett zumba-pass. Då hade Nour och hennes fyra barn precis kommit till Sverige från Syrien. Idag har de blivit goda vänner som gillar att lära sig nya saker av varandra. Genom IMs nystartade verksamhet Vänskapa-familj skapas fler chanser till vänskap över gränserna, likt Eva och Nours.

Eva har dukat upp vaniljhjärtan och kokat kaffe inför eftermiddagens fika med Nour. De försöker träffas så ofta de kan för att prata om stort och smått på både svenska och engelska. Ibland hjälper Eva Nours barn med svenskan eller med läxorna. När Nour jobbar under skolloven tar Eva ofta hand om barnen och de gör roliga saker ihop.

– Jag känner mig som en extramormor till Nours barn, berättar Eva stolt.

Nour kom hit från Syrien med sina fyra barn 2015 och bodde i en av migrationsverkets lägenheter i Hästveda. Hon började gå på gympapassen som bland annat Evas bror och svägerska var med och anordnade. De fick fin kontakt, och när Eva kom till ett zumba-pass som Nour ledde, fördjupades deras vänskap. När Nour fick uppehållstillstånd och skulle flytta till Lund var det självklart för Eva och maken att ta över det stöd som familjen i Hästveda startat, och Eva bjöd snabbt in Nour och barnen hem till sig.

– Det kändes speciellt att bli inbjuden till Evas hem, eftersom vi inte kände varandra så bra vid den tiden. Det överraskade mig, för jag hade fått höra att svenskar är ganska privata och att det kan vara svårt att komma nära. Men det är inte alls min upplevelse. Den där första träffen hos Eva var så värdefull för mig och kommer stanna i mitt hjärta för resten av mitt liv, berättar Nour.

Ömsesidig integration genom Vänskapa-familj

I Lund har IM precis startat verksamheten Vänskapa-familj, där etablerade och nyanlända familjer träffas för att umgås och göra saker tillsammans. Man bestämmer själv hur ofta man ska träffas och vad man gör. Vänskapa-familj är en utökning av verksamheten Vänskapa, som startades upp under 2016 i samband med det ökande antalet ensamkommande barn till Sverige, där etablerade familjer eller ensamstående träffar nyanlända unga. Eva och Nour tycker verksamheterna är ett bra initiativ, inte minst för integrationens skull.

– Det är så lätt att se skillnader och känna ett ”vi och dom”. Men genom att mötas kan vi istället se likheterna mellan oss och integreras. Även vi som bott i Sverige länge behöver integreras, vi behöver lära oss av varandra. Nour har lärt mig jättemycket, både om hennes hemland och dess kultur, men också hur man lagar riktigt god syrisk mat. Jag vill lära mig ännu mer, säger Eva.

Nour håller med, och understryker hur viktigt det har varit för henne att ha kontakt med en etablerad svensk som ny i Sverige och som ensamstående mamma till fyra barn.

– Jag gillar verkligen att umgås med Eva. Hon har lärt mig allt från hur man tar stadsbussen till vad Janssons frestelse är för något. Vi har firat påsk ihop och barnen fick leta påskägg som Eva gömt i huset, vi har grillat i Evas familjs trädgård och Eva har tagit med mina barn till Pettson och Findus-utställningen i stan. Eva känns som en nära släkting i ett nytt land, och det mildrar min hemlängtan.

När Nour och barnen var med på Evas familjs traditionsenliga sillfrukost, fanns det önskemål om ett nytt inslag på bordet, Nours goda hummus.

– Jag tyckte den skulle vara med, säger Eva och ler.

Är du intresserad av att engagera dig i Vänskapa-familj?

IM söker både etablerade familjer och familjer som är nya i Sverige till verksamheten i Lund. Kontakta gruppledare Lennart Alkskog, lennart.alkskog@me.com, 076-76 80 708 eller 046-14 89 36, för mer information om hur du kan engagera dig.

Läs mer om Vänskapa i Lund och våra andra volontärsverksamheter här och välj din stad i rulllistan.

Eva och Nour heter egentligen något annat, men har bett om att få vara anonyma.