2007 startade Peter Kelly Kakbank. Ett lustfyllt och välgörande projekt som bygger på att vänner eller kollegor träffas, fikar och ger mikrolån till medmänniskor på andra håll i världen.

IM pristagare 2009. Peter Kelly.
Peter Kelly. Foto IM.

För två år sen startade Peter Kelly ”Kakbank”. Ett lustfyllt och välgörande projekt som bygger på att vänner eller kollegor träffas, fikar och ger mikrolån till medmänniskor på andra håll i världen.

Nu får Peter Kelly IM-priset till Britta Holmströms minne. Priset delas ut den 26 april i samband med IMs årsmöte i Göteborg.

Det är tionde året som IM delar ut pris till Britta Holmströms minne. I år var juryn helt överens och utsåg Peter Kelly till självklar vinnare.

– Kakbank arbetar väl i överensstämmelse med begreppet hjälp till självhjälp, som är en av Individuell Människohjälps principer, säger Stefan Holmström, hedersledamot i IMs styrelse och ordförande i IM-prisjuryn.

Kakbank

På Kakbanks hemsida beskrivs projektet så här : Kakbank är en gör-det-själv-välgörenhet. Vi är övertygade att världen kan bli mer rättvis, om man bara ger människor möjligheten.

En gång i månaden träffas vi hemma hos någon och de som vill donerar 50 kr till banken. De insamlade pengarna lånar vi ut till människor i utvecklingsländer som vill försörja sig själva, sk mikrokrediter.

Projekten hittar vi på Kiva.org. Under tiden vi gör detta, njuter vi av hembakade sötsaker (eller nyttigare saker om man önskar!).

– Med hjälp av modern kommunikationsteknik parad med god kontroll av låntagare och genomförande kan Kakbanks medlemmar stödja hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning i många utvecklingsländer. En vidgad verksamhet kan öka intresset för bra bistånd och stor delaktighet, säger Stefan Holmström.