Genom rättvis handel kan hantverkare, odlare och deras anställda av egen kraft förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. IM har arbetat med rättvis handel sedan starten 1938 och vi var bland de första organisationer i Sverige som sålde Fair trade-produkter. 2018 beslutade styrelsen av ekonomiska skäl att avveckla våra butiker. Vi fortsätter dock att stötta de producenter vi samarbetar med för att de ska nå ut till nya marknader och fler kunder.

I Sverige arbetar vi med utbildning och påverkan. Ett exempel är kursen Fair Trade på distans som vi driver tillsammans med Folkhögskolan Hvilan.

Kvinnorna bakom Amayi
Foto:Chris Cox

Kvinnorna bakom Amayi

I flyktinglägret Dzaleka i Malawi samlas kvinnor från krigs- och konfliktdrabbade länder. Många bär på djupa trauman. 2010 startades organisationen Amayi för att ge kvinnorna möjlighet att försörja sig. Plaggen som kvinnorna stickar, virkar och syr säljs nu i flera delar av världen. Eliza, en av kvinnorna, har byggt ett litet hus för pengarna hon tjänat. Dessutom kan hon skicka sin son till skolan.
– Jag trodde inte att det var möjligt att leva ett värdigt liv igen. Nu vaknar jag och går till jobbet fylld av hopp inför framtiden!

Stöd vårt arbete

Gör det möjligt för flickor att gå klart skolan vilket minskar risken för att de ska giftas bort.

Bidra till sparlåneklubbar där kvinnor kan köpa in getter och kycklingar och starta verksamheter.

Ge nyanlända möjlighet ett ta plats i det svenska samhället och knyta kontakter och vänskapsband.