Mötesplatser

IM bekämpar utslagning, både social och ekonomisk, och förbättrar ständigt metoderna och lösningarna för att göra det. För att skapa ett samhälle där alla får plats organiserar vi mötesplatser, till exempel språkfika, och vi driver projekt där vi uppmuntrar nya och etablerade svenskar att träffas, engagera sig i olika aktiviteter och därmed lära känna varandra.

Att vara ny i ett land där du inte känner någon kan vara en utmaning. Och kan du inte språket kan det bli en stor barriär när det kommer till att ta kontakt med nya människor. Är du etablerad i ett land kan det saknas möjligheter att träffa dem som kommit hit – även om du är full av nyfikenhet och lust att välkomna. Vi vill därför skapa varma och öppna mötesplatser där nya kontakter kan knytas under enkla former. Vi ser mötesplatserna som möjligheter att lära av varandra, att ta del av varandras kulturer, tankar, drömmar och språk. Kanske blir mötena inte mer än en fika, kanske blir de början till en djup vänskap.

Språkfika

Att träffas och fika – något av det mest svenska som finns – är ett enkelt och roligt sätt att uppnå ömsesidig integration. Själva fikandet, liksom pratandet, är egentligen inte särskilt svårt. Utmaningen kan vara att hitta någon att fika med. Därför anordnar våra volontärer språkfika på olika ställen i landet. Här kan du läsa mer och även anmäla dig som volontär. Vissa av IMs språkfika-volontärer fungerar också som samtalsstöd vid SFI-undervisningar.

Kvinnoträffar

IM Stockholm anordnar Kvinnoträffar där kvinnor, både de som är nya i Sverige och de som är etablerade, möts för att umgås och lära känna varandra. Många nya vänskapsband knyts undedr träffarna. Mötena bidrar också till att öka kulturell förståelse och social delaktighet genom nyfikenhet, respekt och glädje. Många av kvinnorna som deltar ser mötena som en trygg plats där de kan uttrycka sig fritt.

Move It

Genom initiativet Move It arbetar IM för att ge nyanlända ungdomar en aktiv fritid och introducera dem till svenskt föreningsliv. Varje vecka deltar våra grupper i fritidsaktiviteter tillsammans med en förening. Det gör att ungdomarna får möjlighet att upptäcka ett nytt intresse, träna svenska och delta i ett socialt sammanhang.

 

Var med och fika!

Att delta i språkfika är ett bra sätt att lära känna nya vänner.