Acopedis

Nätverket Acopedis samlar organisationer som arbetar med personer med funktionsnedsättningar i Sololá, i sydvästra Guatemala. Acopedis jobbar med ekonomisk egenmakt, inkluderande utbildning och påverkansarbete för personer med funktionsnedsättningar samt stöd till föräldrar till personer med funktionsnedsättningar.

Alcanzando Estrellas

Alcanzando Estrellas förser barn som lever i extrem fattigdom med utbildningsstöd i Alta Verapaz i norra Guatemala. Organisationens stöd gör stor skillnad för eleverna, som får hjälp med sina hemläxor på sitt modersmål Q’eqchi. Den allmänna skolans lektioner är på spanska vilket gör det svårt för barn från ursprungsbefolkningen. Alcazando Estrellas erbjuder också psykologiskt stöd för elever och föräldrar och utbildar föräldrar i hur de kan uppfostra sina barn med kärlek och utan våld.

Läs mer

Asecsa

Asecsa verkar på nationell nivå men IM stöder verksamheten i regionen Alta Verapaz. Arbetet riktar sig till ungdomar från urfolken för att stärka deras kunskap inom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Ungdomarna lär sig bland annat om genus, jämställdhet och om användning av preventivmedel. De håller sedan föreläsningar för andra ungdomar men också för föräldragrupper. Genom att ge föreläsningar tränar ungdomarna upp sin ledarskapsförmåga. Asecsa har öppnat ett bibliotek i en skola där ungdomarna och lärarna har tillgång till böcker som handlar om sexualitet, relationer och familjeplanering.

Läs mer

 

Coindi

Coindi arbetar för kvinnors och ursprungsbefolkningars rättigheter och för att stärka kvinnors ekonomiska möjligheter. Organisationen grundades 1986 under inbördeskriget i Guatemala. Organisationen skapades av och för mayabefolkningen. Coindi arbetar i regionen Sololá och IMs stöd fokuserar på politisk träning för kvinnor och ungdomar för att skapa ungdomsledare i lokalsamhällen.

Läs mer

 

Cojolya

Cojolya är en maya-organisation som stöder kvinnliga vävare; flertalet är änkor sedan inbördeskriget i Guatemala (1960-1996). Cojolya eftersträvar inkludering och utbildning för flickor och maya-kvinnor i Santiago Atitlan, i sydvästra Guatemala. Organisationen utvecklar hantverksprodukter enligt Fair Trade-modellen. Cojolya arbetar också för att öka kvinnor och flickors kunskaper om mänskliga rättigheter och för att förbättra produkternas kvalitet.

Maya Traditions Foundation

Stiftelsen Maya Traditions Foundation lyfter arv och kultur med rötter i ursprungsbefolkningen Mayas traditioner genom att föra samman kvinnliga konstnärer med nationella och internationella konstköpare. Maya Traditions Foundation arbetar enligt Fair Trade-principer och samarbetar med över 120 urfolkskvinnor. Organisationens mål är att stärka Maya-konstnärer och deras familjer och höja deras livskvalitet. Samtidigt bidrar arbetet till att bevara och gynna traditionell kunskap, konst och kultur i Guatemala.

Pami

Sedan 1989 har Pami arbetat med påverkansarbete, sexuella och reproduktiva rättigheter och utbildning. I Suchitepequez, ett område där HIV och människohandel är vanligt förekommande, stödjer Pami ungdomsgrupper som lär sig om sina sexuella och reproduktiva rättigheter och försöker påverka politiker att ta ansvar för att barn och ungdomars rättigheter ska efterlevas. Tonåringar som deltar i utbildningarna håller i sin tur workshops där andra unga deltar. De deltar också i radio- och TV-program där de diskuterar ämnen som är viktiga för barn och ungdomar.

Läs mer

 

Pies de Occidente

Pies de Occidente grundades år 1994 och arbetar på landsbygden i Totonicapán. IM stödjer deras arbete för sexuella och reproduktiva rättigheter. Det omfattar utbildning för barn, ungdomar, föräldrar och lärare. Pies de Occidente erbjuder till exempel utbildningar för lärare för att förbättra sex- och samlevnadsundervisningen. Runt 3000 ungdomar från mayabefolkningen och 125 lärare nås av insatserna. Deltagarna lär sig om sina rättigheter och hur de kan kräva att de efterlevs.

Läs mer

 

 

Kontaktperson
Kristina Jannerbo
Regionchef Centralamerika