Hoppa till innehåll

Våra verksamheter – Bli volontär i Lund

Här kan du läsa om våra verksamheter och vad volontäruppdragen innebär och vad vi förväntar oss av dig som volontär. Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Våra verksamheter

Samtals- och Hantverksgrupperna:
När:
Onsdagar13.00-15.30 Fredagar kl 10.00-12.00
Var:
Träffpunkten, Arkivgatan 7C, Lund

Vår verksamhet bedrivs i två grupper som träffas onsdag respektive fredag på kommunens träffpunkt Arkivgatan.
Det främsta syftet med våra träffar är att arbeta praktiskt med olika former av handarbete och i anslutning till det utveckla deltagarnas förmåga att använda svenska språket (i båda grupperna deltar både utlandsfödda och svenskfödda kvinnor). Vi fyller också en viktig social funktion och hjälper varandra med råd och stöd vid behov. Eftersom vi arbetar praktiskt med att sticka, virka, sy, brodera kommer våra alster väl till användning framför allt på julmarknaden.
Hantverksgrupperna drivs av 5 volontärer.

Språkfika
När:
tisdagar och torsdagar klockan 13.00 – 15.00.
Var:
IOGT:s lokaler på Bantorget 5 i Lund

Vår målgrupp är nysvenskar som vill förbättra sin svenska genom att träna sin språkförståelse, uttal och olika sätt utveckla sina kunskaper i det svenska språket. Detta tillgodoser volontärerna genom samtal i mindre grupper där vi också informerar om det svenska samhällets olika funktioner och värderingar.
Vi är knappt 20 volontärer som gemensamt bemannar tisdags och torsdagsfikorna. Till träffarna varierar det mycket hur många som kommer och det kan vara 3 ena veckan och 15 nästa.  

IM-tian, secondhand butik
Butiken med adress Spolegatan 10, Lund har öppet 4 dagar i veckan
tisdag 14-18
onsdag 14-18
torsdag 14-18
lördag 11-15

Vi säljer herr- dam- och barn-kläder, leksaker, böcker, glas, porslin och prylar. Alla varor är skänkta. Allt överskott går till IMs internationella arbete.
Följ oss gärna på Facebook https://www.facebook.com/IMtiansecondhandbutik
Här informerar vi våra kunder om nyinkomna varor, speciella erbjudanden, ändrade öppettider och evenemang som t.ex Julmarknaden. 
IM-tian drivs av ca 30 volontärer.

Rådrum
När:
torsdagar 13.30-16.00.
Var:
Hyresgästföreningens lokaler på Linero torg 18, Lund

Rådrum bedrivs på Linero i samarbete med EosCare. RådRum är en frivilligbaserad, ideell verksamhet. Som rådgivare i RådRum ger du råd och stöd i många olika frågor som gäller samhället, rättigheter och skyldigheter. Rådgivningen kostar ingenting för besökarna och vi har tystnadsplikt.
Alla är välkomna att kontakta RådRum.
Rådrum bedrivs i dagsläget av 4 aktiva volontärer från IM Lund. Under året har Rådrum även samarbetat med Gatujuristerna.

Det pågår ett arbete med att starta upp ännu ett Rådrum i Lund, på Klostergården. Mer information kommer.

Aktiviteter där IM Lund stått som huvudansvarig

Lund Lyser; ljusmanifestation för medmänsklighet och mot rasism.

Julmarknad; Insamling av medel till globala partnerorganisationer.

Manifestation och paneldiskussion IM Lund och Svalorna på Internationella Dagen mot våld mot kvinnor.

Om du är intresserad av att bli volontär i någon av verksamheterna, kontakta lokalföreningen på lund.lf@imsweden.org om det inte står någon annan kontakt