Hoppa till innehåll

IM-priset till Britta Holmströms minne

IM-priset till minne av IM:s grundare Britta Holmström har delats ut sedan 1998. Genom priset uppmärksammar vi personer som gjort viktiga medmänskliga insatser och/eller väckt opinion mot våld, förtryck, rasism eller orättvisor.

På bilden 2021 års pristagare Nicolas Lunabba som hyllas av Julie Chikane.

Nominera din kandidat till IM-priset 2024!

Känner du någon som gjort viktiga medmänskliga insatser och/eller väckt opinion mot våld, förtryck, rasism eller orättvisor?

Nominera personen till IM-priset till Britta Holmströms minne. Prissumma är 30 000 kronor.

Kandidaten ska vara bosatt eller verksam i Sverige och får inte vara anställd inom IM. Du får inte nominera dig själv.

Skriv ner namn på den du vill nominera och en kort beskrivning av vad personen gjort samt kontaktuppgifter till både dig och din kandidat.

Maila senast 1 september 2024 till: impriset@imsweden.org eller skicka per post till: IM, c/o Sensus, Södra Hamngatan 29, 411 14 Göteborg.

Juryn består av sångaren Rickard Söderberg, juristen Dona Hariri, journalisten bakom #jagärhär, Mina Dennert, Nicolas Lunabba, verksamhetsledare på Helamalmö, skribenten Betlehem Isaak samt David Polfeldt, före detta vd för Massive Entertainment. IM representeras av generalsekreterare Martin Nihlgård och en person från IM:s styrelse.

Utdelningen av IM-priset möjliggörs tack vare en donation från Familjen Palerius i Göteborg.

IM-priset till minne av IM:s grundare Britta Holmström har delats ut sedan 1998. Det var då 60 år sedan den då 27-åriga Britta Holmström startade det som idag är IM.

För mer info, kontakta: impriset@imsweden.org

IM-priset

2022: Nina Gualinga och Elin Anna Labba

De båda pristagare har fokus på urfolk och klimatförändringar. Den ena med blicken på Norden, den andra internationellt. De sprider båda kunskap om hur rasism och exploatering av mark hotar, och hotat, tillvaron hos både de som bor i Sápmi och i Amazonas.

Läs intervjun med pristagarna

IM-priset

2021: Nicolas Lunabba

Nicolas Lunabba har i en tid när många ropar på enkla lösningar och hårdare straff stigit fram som ett starkt och orubbligt språkrör för de barn som växer upp med fattigdom, rasism, kriminalitet och skjutningar nära inpå.

Läs intervjun med Nicolas Lunabba

IM-priset

2020: Kent Wisti

Med humanismen som ledstjärna fångar och ifrågasätter Kent Wisti dagsaktuella händelser. Han formulerar sig med skärpa mot rasism och intolerans och får oss att både skratta och sätta skrattet i halsen. 

Läs intervjun med Kent Wisti

IM-priset

2019: Lovette Jallow

Aktivisten Lovette Jallow tilldelas IM-priset till Britta Holmströms minne 2019. Hon får priset för sin kamp mot rasism och förtryck och för att hon ständigt sprider kunskap om jämlikhet och mänskliga rättigheter.

Bild: Mia Räfy

Läs mer om Lovette Jallow

IM-priset

2018: Maria Teresa Rivera

Människorättskämpen Maria Teresa Rivera tilldelas 2018 års IM-pris för sitt livsviktiga arbete för kvinnors rättigheter i El Salvador.

Läs mer om Maria Teresa Rivera

Tidigare pristagare:

2017: Linnéa Claeson
2016: Dona Hariri
2015: Siavosh Derakhti
2014: Özz Nüjen
2013: Foujan Rouzbeh
2012: Maria Moraes
2011: Sara Kjellqvist
2010: Nikoo Bazsefidpay
2009: Peter Kelly
2008: Nabila Abdul Fattah
2007: Carina Carlström