Hoppa till innehåll

Du har fått en gåva som förändrar liv!

Tack vare dig har en flicka fått en ljusare framtid.

Gåvokortet som du har i din hand är en gåva till dig och samtidigt till någon i ett land långt borta. Det är ett bevis på att en pengagåva har skänkts till IM:s arbete för en värld utan fattigdom och utanförskap. Gåvan går bland annat till att bekämpa barnäktenskap, stärka flickor och kvinnors rättigheter, främja utbildning samt skapa möjligheter för människor som lever i utsatthet att göra sina röster hörda.

På den här sidan kan du läsa mer om vad din gåva bidrar till och hitta länkar till fördjupande artiklar.

Belinda i Malawi

Belinda i Malawi kom tillbaka till skolan

Belinda Phiri blev gravid som 15-åring och tvingades att gifta sig med barnets pappa. Han misshandlade henne och hon var tvungen att sluta skolan.
En IM-stödd kvinnogrupp hjälpte henne att ta sig ur äktenskapet. Hon fick också finansiellt stöd för att kunna betala skolavgift och skolmaterial, och på så sätt kunde hon börja skolan igen. Hon är nu ambassadör för en lokal flickgrupp och stöttar andra flickor så att de kan ta sig tillbaka till skolan efter tidiga graviditeter och barnäktenskap.

Läs artikeln här
Flickor i Zimbabwe läser en informationsbroschyr mot barnäktenskap

Vad är barnäktenskap – och hur jobbar IM mot det?

Ett barnäktenskap är ett giftermål där en eller bägge parter är under 18 år. Mestadels är det flickor som drabbas. Som regel tas de ur skolan, skiljs från sin familj och tvingas föda barn medan de fortfarande är barn själva. Mer än 700 miljoner av världens kvinnor har ingått i äktenskap som barn. På grund av coronapandemin har antalet barnäktenskap ökat och det behövs stora insatser för att motverka det.
IM arbetar på följande sätt:
Fattigdomsbekämpning – Fattigdom är den absolut största orsaken till barnäktenskap. När fler människor får det bättre ställt får också flickor det bättre.
Satsningar på utbildning – Utbildning är den enskilt viktigaste faktorn för att motverka barnäktenskap. Flickor som får gå i skolan gifter sig och får barn senare, och kvinnor med utbildning har större chans att försörja sig och sin familj – vilket i sin tur leder till att deras barn får gå i skolan.
Sexualkunskap – Oönskade graviditeter ligger bakom många äktenskap, även barnäktenskap. Därför är tillgång preventivmedel och kunskap om säker sex oerhört viktigt.
Påverkansarbete – I de flesta länder är 18 år minimiålder för att gifta sig, men på många håll efterlevs inte lagarna.
Förändring av attityder – Genom att fler blir medvetna om barns rättigheter kan också fler kämpa mot barnäktenskap.
Allt arbete sker genom lokala partnerorganisationer som vet vilka metoder som är mest effektiva just där de verkar.

Läs mer om hur IM arbetar med fattigdomsbekämpning

Radhika i Nepal stoppar barnäktenskap

Radhika Tharu var bara 10 år när hon giftes bort med en man som hon aldrig hade mött.  Idag är hon 35 år och mamma till två döttrar. Hon visste inte att barnäktenskap var olagligt förrän hon för några år sedan träffade en kvinnogrupp som finansieras av IM.
– När jag träffade gruppen och hörde om deras arbete för att stoppa barnäktenskap kände jag att jag fick en mening med livet. Jag vill ägna mitt liv åt jobba med de här frågorna och förändra samhället. Mina döttrar ska aldrig gå igenom det som jag gjorde.

Läs artikeln här

Vill du engagera dig?

Det finns flera olika sätt att engagera sig i IM:s arbete. Vad du än väljer så är du med och gör skillnad för människor och skapar en mer rättvis och medmänsklig värld.

Kvinna sitter och syr med en svart Singer symanskin

Bli månadsgivare

Vill du göra en insats som verkligen gör skillnad? Bli månadsgivare!

Läs mer
Miljöbild tavlor hänger på vägg

Shoppa

Här hittar du livsviktiga gåvor som sprider glädje – både här hemma och långt borta.

Till Gåvoshop
Bli medlem

Bli medlem

Genom att bli medlem i IM ställer du dig bakom IM:s arbete för en rättvis och medmänsklig värld, i Sverige och globalt.

Läs mer

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med IM:s nyhetsbrev! Registrera din e-postadress så får du vårt regelbundna nyhetsbrev med uppdateringar från våra verksamheter runt om i världen. Via nyhetsbrevet får du också inbjudningar till kurser och evenemang som vi anordnar.

Registrera dig