Hoppa till innehåll

Ali har tagit steget ut ur isoleringen

Ali håller sin speciallärare i handen. Framför dem finns några teckningar.
Kategorier:

När Ali som sexåring först kom till PMRS We Can Rehabilitation Centre i Gaza kunde han inte forma ord, bara ljud, och han kunde inte stå upp, bara krypa. Idag, nästa två år senare kan han prata i flerordiga meningar och hans uttal är tydligt. Han vägrar också ta hjälp när han stolt tar stadiga steg ner för trappan för att gå ut.

Ali var ett och ett halvt år när han plötsligt började skela och få problem med talet. Han fick spasmer i nacken och kunde inte längre stå upp. Efter flera års utredningar stod det klart att Ali hade allvarliga fysiska och intellektuella funktionsnedsättningar.

Hans föräldrar, som båda undervisar vid universitet Al-Aqsa, insåg att han skulle behöva fysioterapi och specialundervisning i många år framöver. De hittade IMs partner Palestine Medical Relief Society We Can Center och 2017 började han där. Centret bedriver verksamhet för barn med olika funktionsnedsättningar med målet att göra barnen så pass självständiga att de kan fungera i samhället. Flera barn som gått på centret har efterhand kunnat börja i vanliga skolor och följa den nationella läroplanen.

– Min dröm är att Ali växer upp och skapar sig ett ännu bättre liv än vi har, men just nu vill jag först och främst se att han börjar i en vanlig skola och kommer ikapp, säger Alis pappa Hisham Al-Aqra.

Förändringen på centret

Fem timmar om dagen, sex dagar i veckan tillbringar Ali på centret, där han får träning och undervisning. Arbetet ger resultat, och Ali är idag ett annat barn än det som började på centret för snart två år sedan.

– Ali var ett aggressivt barn när han kom hit, berättar Alis lärare Reem Jazzar. Han var frustrerad eftersom han inte kunde uttrycka sig, varken fysiskt eller verbalt. Men nu, med de nya verktyg han har fått har hans aggression försvunnit.

Familjen har hela tiden varit involverade i Alis träning och de har fått vara med att tillsammans med centrets experter ta fram en handlingsplan för Alis utveckling. Det är ett dedikerat team som finns runt Ali, och han berättar själv om hur hans syster Aseel hjälper honom med läxorna, hur hans kusin leker med honom och hur hans pappa tar honom till marknaden. Med sina nya kunskaper och färdigheter har Ali tagit steget ut ur sin isolering in i samhället, och är på god väg mot ett självständigt liv.

Baserat på material från Diala Khasawnih.

Av: malin hansen