Att få sin första lön
Jordanska 31-åriga Duha har Downs syndrom, men de som idag arbetar med henne kallar det Love Syndrome. Hon fullkomligen utstrålar glädje och omtanke.
Det har dock inte varit så enkelt för Duha genom livet. Personer med Downs syndrom och intellektuella funktionsnedsättningar lever med omfattande stigmatisering i Jordanien. På landsbygden där Duha växte upp fanns massa begränsningar och stängda dörrar. Personer med downs syndrom sågs ner på och hölls helst avskilda och isolerade, för de sågs som personer utan mening eller värde.
– Jag var rädd hela tiden. För min egen hälsa och för vad skulle hända Duha om något hände med mig, säger Nusairat, Duhas mamma.
– Men vi var så stolta över Duha, vi ville att hon skulle vara en naturlig del av vår familj som alla andra.
Duhas föräldrar kände att deras dotter hade kapacitet, och för att förändra situationen flyttade de till Amman, Jordaniens huvudstad. Där visste de att det fanns institutioner och organisationer som kunde ge Duha bättre möjligheter. Där hittade de till slut SANA, en av IM:s partnerorganisationer i Jordanien. SANA kunde erbjuda träning och arbete för personer med Downs syndrom.
Och så kom det sig att Duha faktiskt efter en tid började jobba.
De senaste tre åren har hon varit anställd på restaurangen Firefly Burgers. Först gjorde hon enklare uppgifter, sedan började hon göra allt mer, från att laga mat till att ta beställningar direkt från kunder.
– Jag älskar mitt jobb! Det bästa är mina vänner, min arbetsledare, och att jag kan hjälpa andra, säger Duha.
Berättelsen om Duha är ett exempel på hur SANA:s yrkesprogram fungerar, som genomförs tillsammans med IM. Idag jobbar Duha varje dag, som alla andra. Hon har en anställning, arbetstider, semester, anställningsavtal. Som alla andra. Hon är omtyckt och får den respekt hon förtjänar från sina kollegor.
– Jag brukade alltid tycka om personer med Downs syndrom, men jag tyckte nog mest synd om dem. Men idag, efter att jag har lärt känna Duha, har mitt perspektiv fullständigt förändrats. Det här är personer med stor kapacitet, goda hjärtan, och goda intentioner, säger Duhas kollega Amal.
Hamza, en annan kollega lägger till.
– Jag kan inte på något vis se att Duha är en börda för någon, och det gör mig förbannad när någon talar om henne på det viset!
Duha tjänar idag pengar, och köper allt hon behöver själv. Att arbeta har också givit Duha självförtroende och självkänsla. Hon är idag social, har många vänner, är aktiv på sociala medier med stora mängder följare på exempelvis TikTok. Hon tillverkar smycken, har varit i Syrien på bowlingtävling, och mycket mera. Duha är en produktiv, aktiv del av samhället. Och det började med kontakten med SANA, och hennes jobb.
Duha minns hur det var i början.
– Jag minns min första lön. Då bjöd jag mamma på lunch.
Text: Sereen Yaseen och Erik Törner
Foto: Sereen Yaseen
FAKTA: Sana:s yrkesprogram
Lanserades 2015 med syfte att:
- skapa sysselsättning åt personer med intellektuella funktionsvariationer.
- skapa ett nätverk av företag som kan erbjuda arbetsträning och anställning.
- förändra kunskap och attityder i samhället.
SANA:s metod följer flera steg:
- utvärdera individuella utmaningar och möjligheter
- bedöma potentiella arbetsplatser
- intervjua och upplysa möjliga kollegor
- utse en jobb-coach som följer de första tre månaderna
Av: Erik Törner