Hoppa till innehåll

Barnen i Gaza behöver ditt stöd

Kategorier:

Barnen på bilden leker och skrattar. Men inte långt därifrån regnar det bomber från himlen.

Vartenda barn här har trauman och minnen som inget barn ska behöva bära med sig. Många har förlorat föräldrar, syskon, vänner. En del har själva upplevt paniken under rasmassorna.

Men just idag lyser ansiktena upp av leenden och för en stund finns bara leken. Livet.

Här, i ett bostadsområde i Gaza som förvandlats till flyktingläger, bär hjältarna inte mantlar eller masker. De bär vita västar med en gul symbol på. De är medarbetare från vår partnerorganisation Palestinian Medical Relief Society (PMRS) och de är läkare, sjukvårdspersonal, psykologer och socialarbetare. Sedan kriget bröt ut har de oavbrutet, dag som natt, kämpat för att ge sjukvård och stöd till alla dem som drabbas av krigets fasor. Framför allt till barn, gravida kvinnor och mammor – de som här, precis som i alla krig, drabbas allra hårdast. I flyktinglägren är det de som ser till att barnen för en stund kan glömma våldet, sirenerna, de raserade hemmen och hungern som gnager. De hjälper barnen att sätta ord på sina upplevelser och känslor. De bandagerar sår, de ger ett mål varm mat, en filt och en kram.

Photo: PMRS

Genom vår akutinsamling kan vi stötta PMRS och andra organisationer som arbetar för att ge stöd till människor som lever i utsatthet, våld och krig. Pengarna går bland annat till sjukvårdsmaterial och hygienprodukter, men också till löner som betalar hjältarna som jobbar med förlossningar, som ger traumabehandling och leker lekar med barn så att de för en stund får komma ihåg hur det känns att skratta så att kinderna stramar.

PMRS driver även en hjälplinje för ungdomar, kvinnor, gravida och nyförlösta där de erbjuds stöd i frågor som rör sjukdomar, mental hälsa och könsbaserat våld. Den allra vanligaste frågan som ställs är ”hur skyddar jag mina barn?”. Frågan är i det närmaste omöjlig att besvara när bomber faller dygnet runt och hus och vägar förintas till grus. Men med ditt stöd kan vi jobba för att i alla fall en del barn kan få glimtar av trygghet och normalitet i en värld av kaos. Och det är den mest värdefulla gåvan någon kan ge.

Av: Malin Kihlström