Hoppa till innehåll

Engagemang i norr – ny lokalförening startas upp i Luleå

Kategorier:

Solen bryter plötsligt igenom vad som varit ett flera dagar långt regngrått molntäcke, och på terrassen på Kulturens Hus i Luleå sprudlar Mirjana Petrova Johansson av energi.

– Överenergisk får jag inte kalla mig enligt mina vänner, säger hon och skrattar, men jag är aktiv och passionerad – och det är vi alla tre, alla är energiska!

De tre Mirjana pratar om är den trio som ska starta upp Luleå Lokalförening. Förutom Mirjana också Lisa Kakar och Kinna Skoglund.

– Kinna och Lisa är två av de smartaste personerna jag känner, och vi har ett enormt förtroende för varandras kapacitet och kunskap. Vi har jobbat ihop redan, under press. Och vi delar värderingar och det är nog viktigt.

De har också en stor spridning i åldrar, från drygt 30 till drygt 50.

– Vi är en supertrio, med olika åldrar, kompetenser och nätverk, säger Mirjana, som själv är 40 år och bor i Piteå.

Luleå växer

– Det händer så otroligt mycket i och kring Luleå. Med jättestor inflyttning, många nya industrier som attraherar arbetskraft, och många nyanlända flyktingar från bland annat Ukraina. Många kvinnor är utsatta, och de har vi mött i tidigare insatser vi varit inblandade i i våra jobb.

Och visst finns det många organisationer som jobbar redan i Luleå. Men de är ofta inriktade på mer konkret service.

– Visst behövs det hands-on insatser, som soppkök, klädutdelning och sånt. Men vi tror inte någon gör det vi vill göra, vi kan fylla en lucka, säger Mirjana.

Men vad man vill göra, det är inte helt bestämt än.

– Vi vet inte exakt! Men vi ska! Det vet vi!

Hon ler stort, och fortsätter.

– Det blir det första vi bestämmer. Jag har en idébok, full av förslag på aktiviteter och projekt. Och det har även de andra. Och om två veckor träffas vi för att brainstorma kring påverkansarbete, demokratiska processer och folkbildning – områden där vi tror vi har potential. Och efter vi har kartlagt vad andra redan gör, ska vi välja och begränsa oss.

Längtan skapa nytt

Mirjana förklarar hur de alla tre har olika kontaktnät och verkligen vill samarbeta där de kan tillföra något. Men också att det finns områden där ingen gör nåt.

– Jag längtar efter att skapa projekt! Projekt som berör demokrati, mänskliga rättigheter och verkligen folkbildar. Vi vill lyfta kvinnor ur utanförskap. Och den stora inflyttningen innebär att fler projekt behövs, som gör mer än bara mat och service.

Där är luckan de vill fylla. Demokrati och påverkansarbete, både mot lokalbefolkningen och politiker och media.

Engagemanget drivs delvis av hur samhället och det politiska livet i Sverige förändras.

–Vi är förskräckta över demoleringen av system och värderingar som vi bryr oss om, med ökad diskriminering och hot mot demokratin. Och jag drivs av viljan att påverka lokalt och skapa mötesplatser, plattformar som överlever på sikt, och öka förståelsen mellan människor, var de än kommer ifrån.

Luleå, fyrkanten eller hela Norrbotten

Ytterligare en fråga att lösa är var gränserna egentligen går för Luleå lokalförening.

– Det kanske är Luleå. Eller fyrkanten som regionen kallas där Luleå, Piteå, Boden och Älvsbyn ingår. Eller hela Norrbotten, för IM har ju inga andra lokalföreningar här. Men det är en stor region och engagemanget måste fungera privat också.

Mirjana återkommer till hur viktigt detta är. Alla tre jobbar och har familjer. Engagemanget måste få ta en rimlig tid och plats i livet. En idé man har är att skapa en del aktiviteter online, i digitala forum, och då är det lättare att sköta hemifrån.

– Man måste hitta gränserna, man måste kunna återhämta sig och det måste fungera privat. Men just nu vill jag mest komma igång – jag har så många idéer!

Mirjana kisar mot solen och ler en sista gång, innan hon skyndar iväg för att hinna med ett föräldramöte i Piteå.

Av: Malin Kihlström