Hoppa till innehåll

Flickan i kuvösen blir symbol för Gazas lidande

Kategorier:

En liten värnlös flicka, utplockad ur sin döda mammas livmoder, får kriget i Gaza att komma så oerhört nära, ända in under skinnet. Hon blir en påminnelse om att vi måste fortsätta att se och reagera på grymheterna och inte stänga av. 


UPPDATERING 240426: VI NÅDDES NYSS AV DEN OERHÖRT TRAGISKA NYHETEN ATT DEN LILLA FLICKAN, SABREEN AL-SAKANI, HAR DÖTT. HON HAR NU BLIVIT ETT AV DE TUSENTALS BARN SOM HAR DÖDATS I KRIGET I GAZA..

Trots att vi inte vill det så uppstår det en krigströtthet. Det är svårt att ta in nyheterna från Gaza, dag efter dag, om nya bombanfall, nya dödssiffror, nya övergrepp. Vi värjer oss och stänger av och kriget försvinner lite, lite längre bort. 

Men så plötsligt dyker hon upp i nyhetsflödet. Den lilla fågeltunna flickan i kuvösen, med slangar i näsan och syresättningsmätare på foten och en blöja som är så stor att hon nästan försvinner i den. Född i vecka 30 med kejsarsnitt, utplockad ur sin döda mammas livmoder. Redan föräldralös, redan ett offer för det hänsynslösa kriget. 

Hennes föräldrar och fyraåriga syster hade sökt skydd i sitt hus under en israelisk bombattack mot staden Rafah i Gaza, men en bomb slog ner och dödade hela familjen. När räddningspersonalen insåg att kvinnan i familjen var gravid fördes hon till Kuwaitsjukhuset i Gaza och ett akut kejsarsnitt gjordes och den lilla flickan kom till världen. Idag vårdas hon i en kuvös på neonatalavdelningen på ett annat sjukhus. Och hon har blivit en symbol för hur förtvivlat brutalt kriget är. 

Cirka 19 000 föräldralösa barn i Gaza 

Det är ofattbara siffror vi läser i nyheterna. Fler än 34 000 palestinier har dödats sedan oktober förra året. Av dem är över 10 000 kvinnor. Runt 19 000 barn ska nu vara föräldralösa i Gaza. Den lilla flickan i kuvösen är ett av dessa barn. 

På grund av Israels bombningar är endast 28 % av sjukhusen i Gaza delvis funktionsdugliga, enligt vår partner Palestinian Medical Relief Society (PMRS), och de har en beläggning på ofattbara 323 %. Den akuta bristen på mediciner och utrustning i kombination med den enorma ökningen av medicinska behov och ökningen av smittsamma sjukdomar i krigets spår gör att sjukvården står inför en total kollaps. Det mänskliga lidande blir större dag för dag, timme för timme. 

Du kan vara med och rädda liv 

Räddningen för många är just vår partner PMRS. Till fots går de genom rasmassorna och söker upp skadade och sjuka. Vi vet inte än om deras personal var inblandade i räddningen av den lilla flickan, men vi vet att de varje dag räddar liv vid förlossningar och operationer – med sina egna liv som insats. Och tack vare stöd från våra givare kan de fortsätta sitt livsviktiga arbete. 

Låt den lilla värnlösa flickan bli en väckarklocka för oss alla om att kriget fortfarande är lika hänsynslöst, grymt och omänskligt, hur krigströtta vi än är i våra sinnen. Ditt stöd behövs fortfarande.  

Här kan du ge en gåva till vår insamling för PMRS. Varmt tack. 

Foto: AP Photo/Mohammad Jahjouh

Av: Malin Kihlström