Hoppa till innehåll

För IM är världen alltid större

Sommarbild och porträtt av Martin Nihlgård som står framför ett grönt träd.
Kategorier:

Det finns saker att glädjas åt och saker att förskräckas av i resultatet från EU-valet. Sverigedemokraternas tillbakagång ger hopp om att många vägrar acceptera ”vi och de”-retoriken och att många tar klimatet, demokratin och saker som fri journalistik på allvar, skriver IM:s generalsekreterare Martin Nihlgård.

Det var mycket som stod på spel inför EU-valet. I en värld där demokratin backar, klimatförändringar ökar och somligas mänskliga rättigheter ifrågasätts fanns det anledning till oro. 
Nu när vi har ett resultat finns det både saker att glädjas åt och saker att fortsatt förskräckas av. Partier som får räknas som extremhöger – med rötter i bland annat fascism och nazism – tar ungefär en fjärdedel av mandaten i Europaparlamentet. Det är ett dåligt besked för alla oss som värnar demokrati, klimat och stöd till Ukraina.
Värderingar som är centrala för IM utmanas.
 
Men i Sverige backade Sverigedemokraterna för första gången. Tillbakagången ger hopp om att många vägrar acceptera ”vi och de”-retorik och att många tar klimatet, demokratin och saker som fri journalistik på allvar. 
SD:s kampanj ”Mitt Europa bygger murar”, med filmer som ökar på fördomar och splittring verkar inte ha gått hem. Inte heller avslöjandet av trollfabriker och partiets hantering av detta, med först förnekande och sedan motattack.
Och ännu en gång är det Sverigedemokrater som ger uttryck för öppen rasism, denna gång under valvakan.

Europa har en viktig roll och EU:s uttalade värderingar är något att ta på största allvar. Det vill säga människans värdighet: frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna – inklusive rättigheter för minoriteter.
I det Europa IM vill se styr just dessa värderingar. Där råder också medmänsklighet, arbete med klimaträttvisa, fattigdomsbekämpning och ett ansvarsfullt bistånd. 
I IM:s Europa finns det inte plats för antidemokrater, rasister, Putinkramare, abortmotståndare eller hbtqi-hatare. 
I IM:s Europa finns det en värld även utanför vår egen geografiska plats, att ta hänsyn till och ansvar för.
 
Strömningarna som finns i Sverige, Europa och världen visar dock att vi aldrig kan slå oss till ro och ta tidigare segrar och framsteg för givna vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter. 
Vi måste fortsätta höja rösterna, gå samman och mer än någonsin visa motbilder till antidemokraternas världsbild. Vi måste visa att medmänsklighet och demokrati är enda vägen fram.
Vill du också vara med och förändra? Bli medlem i IM redan idag – vi har plats för just ditt engagemang! 
Vår värld är alltid mycket större än Europa – framför allt ett Europa med inskränkta och inhumana åsikter.
Martin Nihlgård

Av: Martin Nihlgård