Hoppa till innehåll

Framgången startade med fem getter

Kategorier:

I Mangochi-distriktet i Malawi finns det många utmaningar för unga flickor. Den utbredda fattigdomen står ofta i vägen för deras ambitioner att utbilda sig. För Monica Sander såg framtiden mörk ut när hon var på väg att hoppa av skolan eftersom hennes föräldrar inte längre kunde betala hennes skolavgifter.
 
Äldst i en syskonskara på sju barn har Monica alltid varit van vid att ta stort ansvar. När hennes föräldrar berättade att de inte längre hade råd att låta alla sina barn gå i skolan bestämde sig Monica för att hoppa av sin utbildning för att låta sina två yngre bröder fortsätta skolgången.
 
– Jag såg inte att det fanns någon annan lösning. Jag trodde att det skulle vara det bästa för hela familjen om mina bröder fick utbildning i stället för mig, berättar Monica.
 
Precis när hon skulle hoppa av fick IM:s partner Centre for Youth Empowerment and Civic Education (CYECE) höra talas om familjens situation. Genom ett IM-finansierat projekt fick Monica något som kom att förändra hela hennes liv – fem getter.
 
Betalade syskonens utbildning

Projektet ger flickor ekonomisk kraft genom att familjerna får getter under förutsättning att de ska ge vidare fem killingar till en annan familj som behöver stöd. Getterna är av en högkvalitativ ras som ger två killingar per födsel, och varje get föder killingar två gånger per år.
 
Med inkomsterna från getterna kunde Monica gå klart skolan och även finansiera sina syskons skolgång. Trots att hon har gett vidare de fem getter som förväntades, samt sålt ett stort antal, har hon idag 28 getter. Genom avkastningen har hon kunnat diversifiera sina inkomster och säljer nu ris, kläder och matvaror.
 
– Jag bygger nu ett hus med tre sovrum och jag planerar att förse huset med solceller, berättar Monica stolt.
 
Sparar pengar tillsammans

Vidare har Monica tagit initiativ till att främja ekonomisk självständighet bland andra kvinnor i sitt samhälle genom att etablera sparlånegrupper. Grupperna stärker kvinnors ekonomiska ställning och lägger grunden för deras ekonomiska oberoende.
 
– När det blev känt att jag hade startat en sparlånegrupp fick jag enormt många förfrågningar från kvinnor som ville gå med. Jag fick nästan direkt starta två olika grupper och båda grupperna träffas nu på måndagar, säger Monica.
 
Delar ut preventivmedel

Monicas engagemang sträcker sig även till området för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Som en lokal ungdomsledare deltar hon i CYECE:s aktiviteter och delar ut preventivmedel och informerar ungdomar om SRHR-frågor. 
 
– Jag hämtar kondomer på den lokala vårdcentralen och sen delar jag ut dem till ungdomar i skolor och i ungdomsklubbar. Jag delar också ut till fiskare som arbetar vid sjön. Innan jag ger dem kondomerna informerar jag om hur de ska användas och hur de kan få tag på fler, berättar Monica.
 
Monicas framgångar visar hur viktigt det är att investera i utbildning och ekonomisk egenmakt för unga kvinnor. Det lägger grunden inte bara för personlig utveckling utan bidrar också till jämställdhet och samhällsutveckling. Genom att stödja unga kvinnor som Monica, arbetar IM för att skapa en mer rättvis och jämlik värld, där varje individ har möjlighet att nå sin fulla potential.

Text: Sam Chibaya och Malin Kihlstrom
Foto: Sam Chibaya

Av: Malin Kihlström