Från humanitär hjälp till långsiktiga lösningar
Fler än 12 000 personer på flykt undan kriget har fått hjälp hos IM:s ukrainska partner Zahyst. Idag pågår arbetet för att hitta långsiktiga lösningar för dem som inte har några hem att återvända till.
– Sedan den 24 februari 2022 har vi totalt ställt om våra verksamheter, tagit fram en ny strategi och har en ny väg framåt, berättar Mariia Nikitina (bilden ovan) på IM:s partnerorganisation Zahyst som har sitt kontor i Chernivtsi i västra Ukraina. Fram till Rysslands fullskaliga invasion var Zahysts fokus att arbeta för ett tillgängligt samhälle för alla, med särskilt fokus på människor med funktionsnedsättningar.
– Den 25 februari 2022 satte vi upp ett transit-center på vårt kontor och samma eftermiddag tog vi emot de första familjerna som kom från Charkiv och Kiev. Efter att de hade vilat hos oss åkte de vidare mot gränsen. Från den dagen har vi haft en strid ström av människor som har stannat hos oss kortare eller längre tider. Volontärer har lagat mat, blåst upp madrasser, bäddat och tvättat. Och människor har donerat mat, hygienprodukter, kläder och skor.
12 000 personer och 68 djur
Med stöd från IM höll Zahyst sitt transit-center öppet under 455 dagar, fram till 25 maj 2023. Under den tiden fick över 12 000 personer och 68 djur (från katter och hundar till chinchillor och ödlor) hjälp under sin flykt undan kriget.
– Vi har tillhandahållit både direkt humanitär hjälp som mat och filtar, men också hjälp med att hitta permanent boende, försörjning och att ordna specialtransporter för människor med funktionsnedsättningar.
Utbildningar för barn och ungdomar
Sedan maj 2023 har organisation fokus på att hitta långsiktiga lösningar för människor som tvingas leva som flyktingar i sitt eget land.
– Vi stöttar människor så att de får förutsättningar att bygga upp sina liv igen. Vi erbjuder utbildningar i jobbsök, projektledning och kommunikation, men vi ger även psykologiskt stöd och arbetar för att människor i olika utsatta situationer ska komma in i samhället.
– Speciellt barnen lider av omställningarna, och då framför allt barn med funktionsnedsättningar. Vi har därför tagit fram olika utbildningsprogram anpassade för barn och ungdomar, i bland annat engelska, ekonomi, sexualkunskap och matlagning. Vårt mål är att alla ska bli trygga, självständiga och kunna se med tillförsikt på framtiden, säger Mariia Nikitina.
Av: Malin Kihlström