Hoppa till innehåll

Gunnel är läxhjälpare i Rågsved

Kategorier:

”Man känner att man gör nytta och att jobbet uppskattas.” Så beskriver Gunnel Lundblad arbetet med läxhjälp i Rågsved som bedrivs av IMs lokalförening i Stockholm. Som volontär hjälper Gunnel nyanlända med att integreras i Sverige.

Gunnel vet inte själv när verksamheten med läxhjälp i Rågsved drog igång, men hon själv blev engagerad hösten 2018. Redan nästa vår blev hon gruppledare för de två grupper som bedriver läxhjälpen på måndagar och onsdagar. Det var innan coronaviruset slog till med full kraft.

– Vi hjälper till med läxläsning på plats på deras asylboende i Rågsved, men när coronaviruset kom belades boendet med besöksförbud, berättar Gunnel.

Verksamheten fick sättas på paus ett tag men Gunnel blev tillfrågad att komma och hjälpa ett par ungdomar med pappersarbete för att kunna börja skolan.

– När jag fick frågan var jag redan fullvaccinerad så jag tackade ja.

Till en början kunde inte de ungdomarna någon svenska, så arbetet fick börja med att lära sig alfabetet.

Läxhjälpen är viktig för ungdomarna.

– Ett exempel på hur viktig och betydelsefull läxhjälpen är för ungdomarna är att de kommer tillbaka till boendet för träffarna, även när de har flyttat därifrån, säger Gunnel.

Gunnel vittnar också om hur arbetet som läxhjälpare blir roligare med tiden när man lär känna deltagarna och får en mer personlig kontakt.

Men det finns utmaningar med verksamheten också.

– När de kommer med läxor är det enkelt för då vet man vad det är man ska hjälpa till med. Det är svårare när de kommer för att lära sig svenska och man inte riktigt vet hur man ska börja.

Ibland är det också svårt att få ihop tillräckligt med volontärer för att kunna hjälpa alla ungdomar på ett bra sätt. Gunnel hoppas därför på att de ska bli fler volontärer till hösten när verksamheten, förhoppningsvis, går tillbaka till det normala.

Vill du bli volontär hos IM? Vi har flera uppdrag i alla delar av landet. Kanske hittar du något som passar just dig?

Läs mer här!

Av: Anton Eriksson