Hoppa till innehåll

Hallå där, Eman!

Kategorier:

Inför vår verksamhetsberättelse för 2023 frågade vi Eman Siam, regionchef för IM i Mellanöstern, om hennes upplevelse av året som gått.

När vi tittar tillbaka på 2023, ser vi ett turbulent år, men kan du berätta lite om IM:s verksamhet i Jordanien och Palestina innan krisen i Gaza?

– Vår värld blir aldrig densamma igen efter oktober 2023 men innan dess var det ett väldigt livligt och hoppfullt år. Vi arbetar med att stärka civilsamhället, med ekonomisk och social rättvisa, med ungdomar och kvinnors rättigheter, och särskilt utsatta grupper som exempelvis personer med funktionsnedsättningar. 

Du är ansvarig för verksamheten i regionen, det måste ha varit en svår period?

– Det har förstås varit väldigt påfrestande. Många hamnade i total chock efter attackerna i Gaza och vi trodde ju inte det skulle fortgå så här länge. Vi talar om en monumental humanitär katastrof, hungersnöd, försvinnanden, flyktingar, otaliga övergrepp. Vi trodde inte heller att Sverige, som var första EU-land ut att erkänna staten Palestina, skulle överge oss nu när vi behövde stödet som mest. Våra partnerorganisationer har drabbats på olika vis, en del drabbade av dödsfall och flera har fått sina lokaler helt förstörda. 

Hur har personalen mått genom allt detta?

– Alla är olika och reagerar olika. Några hade svårt att sova, blev deprimerade, andra var utåtagerande – allt är beroende av vilken typ av människa man är. Det var en utmaning för mig själv att hålla mig lugn, fokuserad och balanserad. Men jag försökte omvandla känslorna av frustration och ilska till en produktiv energi. Vi har genom att prata mycket lyckats stötta varandra, och dessutom agerat som stöd åt våra partners.

Vi har många givare som stöttat våra akuta insatser i Gaza. Kan du berätta lite vad vi gjort?

– Det är väldigt svårt nå in med humanitärt stöd då området är stängt. Men genom Palestinian Medical Relief Society (PMRS) har vi en partnerorganisation som genom mobila team jobbar vid fronten och i flyktingläger. De har varit väldigt modiga och verkligen nått ut dit stödet verkligen behövs. Jag vill passa på att tacka för stödet vi får. Att känna att vi har det stödet är väldigt viktigt.

Foto: Privat

Av: Erik Törner