Hoppa till innehåll

Hon plöjer framgångar och utmanar normer med ny teknik 

Kategorier:

Bönder som plöjer fält är en vanlig syn i Indien, men kvinnliga bönder som plöjer är mer ovanligt. Durga Devi Panwar har vågat utmana traditioner och normer – och fått ett bättre liv. 

Uttarakhand är en vackert kuperad men fattig delstat vid Himalayas fot i norra Indien. I byn Kafol Gaon skapar de terrasserade jordbruken, de frodiga gröna kullarna och de små husen en vidunderlig vy som nästan tar andan ur en. 

Här bor Durga Devi Panwar, en 40-årig kvinna som vant plöjer fälten med sin traktor.  

Fälten har traditionellt plöjts för hand med oxar – en uppgift som varit strikt reserverad för män. Vad är Durga Devis historia? 

Kunde få lån med hjälp av IM:s partner 

Jordbrukare Durga Devi hade från början inte ens övervägt att utmana den rådande kulturella normen. 

Samtidigt var hon säker på att ny teknik skulle kunna göra lantbruket mycket mer lönsamt. Att det skulle spara tid, pengar och fysisk ansträngning. 
Så hon tänkte om. 

Med hjälp av IM:s partner Mount Valley Development Association kunde hon tillsammans med två andra göra en låneansökan till LIC, ett icke-vinstdrivande företag, och köpa en traktor. Idag har traktorn inte bara förenklat hennes liv utan också blivit en inkomstkälla. Under lediga perioder kan hon hyra ut den till andra bybor. 

Med stöd av IM:s partner, Mount Valley Development Association, i Indien kunde Durga Devi ansöka om ett lån för att köpa en traktor. Med den har hon fått bättre lönsamhet – och brutit normer. Förut har bara män plöjt åkrarna, med oxar. Durga Devi har utmanat normer genom att köra traktor, och genom det har hennes lantbruk blivit mer lönsamt.
Ingen har kritiserat 

I början var Durga Devi förbryllad över hur hon skulle köra traktorn men idag är hon säker. Ingen har heller haft några invändningar mot att hon som kvinna plöjer fälten. 

Nu vill hennes samarbetspartner också lära sig köra. Hon har förut inte haft självförtroendet men när det finns tid och tillfälle ska Durga Devi lära henne. 

Durga Devis exempel visar att man med hjälp av ny teknik ibland kan utmana och övervinna normer. Om Durga Devi hade försökt plöja fälten med oxar hade det kanske inte omedelbart accepterats av byborna. Men genom att köpa traktorn införde hon modern teknik – samtidigt som hon bröt en begränsande tradition. 

Text: Mani Karmacharya och Amanda Pietersen 

Foto: Mani Karmacharya 

Av: Amanda Pietersen