Hoppa till innehåll

Humanium Metal förstör vapen i USA för att skapa fredsmetall

Kategorier:

Den 1 juni genomförde IM en ny vapendestruktion i Maine, USA. Genom initiativet Humanium Metal omvandlas vapnen till fredliga produkter – och förtjänsten går till människor som drabbats av våld.  

– Med Humanium Metal förhindrar vi tragedier och bidrar till en fredligare värld, säger IM:s generalsekreterare Martin Nihlgård.

Det här är tredje gången som Humanium Metal organiserar en vapendestruktion i USA. Tidigare destruktioner ägde rum 2021 och 2022. Kampanjen i Maine, där människor kunde lämna in sina vapen för destruktion, genomfördes i samarbete med Maine Gun Safety Coalition i Falmouth, American Academy of Pediatrics (lokalavdelningen) och sexton polisstationer i delstaten.

En cirkulär process för fred

Vapnens metalliska delar kommer att smältas ner, och av fredsmetallen som IM och Humanium Metal skapar görs användbara produkter och även konst, det senare i samarbete med Maine College of Art. Försäljningen av produkterna genererar medel som går direkt till att stödja människor och samhällen som drabbats av våld.

– Det är en fantastisk cirkulär process. Vi omvandlar dödliga vapen till symboler av hopp – och i slutändan skapar vi en säkrare, mer fredlig värld, säger Alev Karaduman, Humanium Metal-ambassadör.

Globalt samarbete för en fredligare värld

Nacole Palmer, vd för Maine Gun Safety Coalition, betonar vikten av sådana initiativ:

– Mycket har redan gjorts för att skydda delstaten från vapenvåld, men det finns mer att göra.

Destruktionen i Maine är också ett bevis på kraften i internationellt samarbete. IM och Humanium Metal har tidigare genomfört vapendestruktioner i El Salvador, Malawi och Zambia, där över 13 000 skjutvapen har försvunnit från gatorna för gott.

Konstruktiv transformation

Polischef John Kilbride från Falmouth Police Department var stolt över eventet. Han hoppades dessutom att destruktionen skulle minska risken för att hans poliser får ett vapen riktat mot sig ute på jobb.

– Dessa vapen kommer inte längre att kunna stjälas från ett hus eller användas på ett hotfullt sätt.

Initiativet Humanium Metal visar att det är möjligt att omvandla något djupt destruktivt till något konstruktivt – och att göra något åt det globala vapenvåldet.

Vapeninsamlingen i Maine kommer att fortsätta på ytterligare tre platser i delstaten under juni månad.

Text: Amanda Pietersen
Foto: Max Gonen/IM

FAKTA
Problemet med vapenvåld är stort i USA. I landet finns det fler skjutvapen än medborgare och vapenvåld är den främsta dödsorsaken för barn i åldrarna 0–19 år. Vapenlobbyn är mycket stark och det andra tillägget till konstitutionen – Second Amendment – skyddar rätten att bära vapen.
Humanium Metal är IM:s innovativa initiativ mot globalt vapenvåld. Intäkterna från produkterna som görs av fredsmetallen går till våldsdrabbade samhällen och människor.

Bilden högst upp: Vapen i Maine i nordöstra USA förstörs för att aldrig kunna skada eller döda. Men inte bara det, de transformeras till något bättre. Denna process ville skulptören och läraren Joshua Reiman, med egna dåliga erfarenheter av vapenvåld, vara en del av. Foto: Max Gonen/IM

Av: Amanda Pietersen