Hoppa till innehåll

Idén dödades inte av bomberna

Kategorier:

Tänk dig att du vaknar upp en dag och hela ditt liv, ditt arbete och dina drömmar, är helt förstörda och reducerade till grus och damm. Det är tyvärr inte ovanligt i dagens Gaza, där det är en sanning för nästan hela befolkningen. 

För IM:s partnerorganisation Ajyal Association for Creativity and Development är det också en fruktansvärd sanning.

Abdallah Sharsharah, huvudansvarig för Ajyal, försöker beskriva hur han tog emot nyheten att byggnaden och verksamheten var helt förstörd.

– Det var en chock. En väldigt stor chock. Hela gatan var förstörd. Förstörda byggnader, och överallt bråte, träd, brinnande bilar. Och när jag tittade upp på vårt hus som genomborrats av missiler saknades trapphuset så vi fick försöka klättra in i det som fanns kvar.

Abdallah försöker förklara vad han såg därinne, men det är svårt.

– Av det som fanns kvar var inget som det skulle, dörrarna var bortsprängda, fönstren krossade, rum sönderbrända… det var en syn som inte går att beskriva i ord riktigt.

Ajyal började som en idé 2003 och fortsatte i begränsad skala fram till 2019 då det fick ett lyft som en inkubator för kreativitet och entreprenörskap med IM:s stöd. Ajyal utvecklade flera program med syfte att skapa arbete åt ungdomar i Gaza, där möjligheterna annars är väldigt få. Konst och kreativitet har varit viktiga inslag, likaså initiativ för att påverka hur klimat- och miljöfrågor hanteras och diskuteras i samhället. Även jämställdhetsfrågor har lyfts, och genom bland annat podcasts har man nått ungdomar med relevanta frågor på nya sätt.

Bakom utvecklingen låg mängder av hårt arbete.

– Detta var ju mer än en arbetsplats, det var ett andra hem, berättar Malak Al Shawwa, en av grundarna till Ajyal.

För både Abdallah och Malak har Ajyal varit en viktig del av deras personliga historier och liv, och därför är det extra svårt ta in det som skett nu.

Men det är byggnader som är förstörda. Inte idén. Så Ajyal tänker börja om igen, från början.

– Vi förlorar så mycket i detta krig. Vänner och älskade, liv och hem. Men ungdomar är alltid början och roten till förändring, och deras roll och initiativ bör alltid vara högsta prioritet, säger Malak.

Abdallah tittar på de förstörda träden framför byggnaden. Det gror redan nya igen.

– Precis som träden, säger han.

– Ajyal kommer att fortsätta och växa igen.

Text: Sereen Yaseen & Erik Törner

Foto: Sereen Yaseen

Av: Erik Törner