Hoppa till innehåll

Inspirerande samtal och vikta Guccikepsar på Järvaveckan

Kategorier:

Förra veckan gick Järvaveckan av stapeln och IM och Humanium Metal-teamet fanns på plats. Två intensiva dagar fylldes med inspirerande möten, givande samtal och – kanske något oväntat – papperspyssel!

I gassande solsken möttes unga och gamla på idrottsplatsen i Spånga där Järvaveckan ägde rum. Blandningen av mat, musik, konst och politikersamtal lockade många besökare och flera av dem sökte sig till IM:s tält för att lära sig mer om vårt arbete och höra om arbetet med Humanium Metal.

I tältet arrangerades ett flertal aktiviteter där besökare och andra aktörer på plats kunde mötas. Bland annat kunde besökarna vika Guccikepsar i papper för att sätta fokus på visitationszoner kopplat till profilering av kläder. Alan Mahmud, mer känd som Alan Baloo på TikTok, fanns på plats och intervjuade besökare om deras tankar kring visitationszoner och Humanium Metals arbete mot vapenvåld.

Om krisberedskap, brobyggande och hedersvåld

På plats spelade vi även in IM-podden där en mängd passionerade personer medverkade och berättade om sitt arbete och om sina hjärtefrågor.

Liam Sallmander från Tillsammans för Sverige pratade om hur man kan bryta barriärer och bygga broar mellan unga från olika religiösa, kulturella och socioekonomiska bakgrunder, med målet att krossa polariseringen.

Yusuf Hussein från Rise and Shoot berättade om hur de arbetar för att få ungdomar att plocka upp kameran och använda konsten för att bryta barriärer. 

Kollektiv Sorg gästade med Sakariya Hirsi för att prata om hur en samhällsförändring kan starta med en dikt.

Samira Omar från Vi Behövs! (en del av Fryshuset) inspirerade med sitt arbete att rusta unga för krisberedskap och att engagera dem som resurser i sina lokalsamhällen.

Nadim Ghazale gjorde ett spontant gästspel och svarade på frågan om han är aktivist eller inte.

Isabella Ioannidis berättade om  Elektra (som är en del av Fryshuset) och om deras arbete mot hedersvåld.

Håll utkik efter kommande avsnitt med dessa inspirerande gäster! Tills dess kan du lyssna på IM-podden här.

På fotot ovan syns Simon Marke Gran från IM intervjua Nadim Ghazale. Foto: IM

Järvaveckan

Järvaveckan är en mötesplats för öppna samtal och vidgade vyer, där fler röster blir hörda och fler perspektiv blir kända. Järvaveckan startade 2016 av Ahmed Abdirahman i syfte att minska avståndet mellan medborgare, politiker, myndigheter, civilsamhället och företagsledare. Idag är Järvaveckan en självklar mötesplats för öppna samtal och gemenskap. Här möts kultur, musik, mat, partiledarsamtal och nya jobbmöjligheter. 

Läs mer här

Av: Malin Kihlström