Hoppa till innehåll

Kenia äntligen fri efter nio år i fängelse

Demonstration mot abort i El Salvador.
Kategorier:

När Kenia var sjutton år blev hon våldtagen. Men tragedin slutade inte där. När hon senare fick missfall greps hon av polis och dömdes till 30 års fängelse för mord. Först nu, efter nio år, har hon släppts, liksom tre andra kvinnor som dömts för mord efter missfall.

El Salvador har några av världens hårdaste abortlagar och Kenias fall är dessvärre inte unikt.

I landet kan även misstanke om abort, som vid missfall, leda till mordanklagelser och tiotals år i fängelse. De som drabbas hårdast av dessa lagar är ofta fattiga och lågutbildade kvinnor på landsbygden.

När pappan larmade om hjälp kom polisen

Det var när Kenia gick första året i gymnasiet som hon blev våldtagen och gravid. Några månader senare fick hon missfall och hittades blödande nära hemmet.

Hennes pappa ringde genast efter läkare men hans nödlarm ledde till att Kenya greps av polis och anklagades för mord.

Domstolen dömde henne till 30 års fängelse.

Nu kan Kenia efter nio års avtjänat straff äntligen återvända hem, något IM med partnerorganisationerna Colectiva Feminista och Agrupación Ciudadana jobbat hårt för.

IM och partnerorganisationerna stöttar även de drabbade kvinnorna under deras tid i fängelset samt försöker förändra lagarna.

Just arbetet med att förändra lagarna är något som också görs genom att driva fall till Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter, i Costa Rica, där det nyligen blev en stor framgång i ”Case Manuela”.

Manuela var en ung kvinna som dömdes för mord efter ett missfall 2008 och som 2010 dog i fängelset på grund av att hon inte fick adekvat vård för sin cancer.

Den 30 november 2021 förklarade Interamerikanska domstolen att staten El Salvador är skyldig i fallet med Manuela.

Snart väntas ett nytt fall tas upp i domstolen, fallet Beatriz, om en ung kvinna som vägrades abort trots att hon var sjuk och bar på ett livsodugligt foster.

Film om The Seventeen

De frihetsberövade kvinnornas öden har också blivit föremål för filmskaparen Celina Eschers intresse. I filmen ”The Seventeen” som hade premiär hösten 2021 beskriver hon deras situation och kampen för deras frihet och upprättelse.

Filmen har fått fler att uppmärksamma kvinnorna och nyligen startade skådespelaren Milla Jovovich och andra kändisar en kampanj: #BringHomeLas17. Kampanjen riktar sig direkt till president Nayib Bukele och uppmanar honom att se till att kvinnorna släpps.

Våra organisationers outtröttliga arbete för kvinnorna tillsammans med andras uppmärksammande kan ha lett till det glädjebesked som kom i julas. Då, dagen före julafton, frigavs tre andra kvinnor som dömts efter missfall.

Med Kenia har därmed fyra av ”The Seventeen” släppts inom loppet av en månad. Men 13 sitter fortfarande kvar, och som Morena Herrera i IMs partnerorganisation Colectiva Feminista säger:

– Så länge det finns kvinnor fängslade kommer vi att kämpa för deras frihet!

Av: Amanda Pietersen