Hoppa till innehåll

Kent Wisti får IM-priset på 50 000 kronor

Kent Visti får IM priset på 50000 kronor
Kategorier:

Till Rickard Söderbergs toner av "Du är min hela värld" mottog Kent Wisti idag årets IM-pris på 50 000 kronor. För prästen och tecknaren, som fått en växande skara följare på Facebook, var priset en total överraskning. – Jag trodde att jag skulle ha möte med revisorn.

Årets IM-pris delades ut på Lunds stift där Kent Wisti har sin arbetsplats. Wisti lurades ut på atriumgården av sin chef Dan Fredriksson och möttes där av sångaren Rickard Söderberg som stämde upp i ”Du är min hela värld”.

– Det här kommer jag att behöva smälta, sa en chockad och glad Kent Wisti, som inte ens visste att han nominerats till priset.

– Jag trodde jag var på väg för att träffa revisorn och så kommer jag ut och möts av Rickard Söderberg som sjunger till mig! Och andra som uppvaktar mig. Det känns som att rätt vad det är kommer det att komma enhörningar runt hörnet också …

Priset är instiftat till minne av IMs grundare Britta Holmström och ges årligen till någon som gjort viktiga medmänskliga insatser och/eller har väckt opinion mot våld, förtryck, rasism eller orättvisor. I år var priset på 50 000 kronor. Pristagaren fick också ett armband gjort i Humanium Metal, IMs fredsmetall som görs av nedsmälta illegala vapen.

Rickard Söderberg var inte bara där som sångare, han ingick också i den jury som utsett pristagaren, och hade Wisti som favorit bland ett 30-tal inkomna nomineringar. Han hyllade Wistis osvikliga fingertoppskänsla och totala oräddhet:

– Skarp utan att bli anklagande, och vass utan att såra är han en inspirationskälla för alla som vill väcka opinion för medmänskliga insatser, sa Rickard Söderberg.

De andra som ingått i juryn är filmaren Fredrik Gertten, journalisten Mina Dennert (som startade #jagärhär), juristen Dona Hariri samt IMs generalsekreterare Martin Nihlgård och styrelseledamot Aygül Kabaca.

IM-priset till Britta Holmströms minne har delats ut sedan 1988. Det var då 50 år sedan den då 27-åriga Britta Holmström startade det som idag är IM.

Förra året gick priset till samhällsaktivisten Lovette Jallow och bland tidigare pristagare märks bland annat Linnéa Claeson, Siavosh Derakhti och Özz Nüjen.

En tagen Kent Wisti tackade för både pris och sång innan han återvände till jobbet:

– Jag tycker att ALLA borde få överraskningskärlekssånger av Rickard Söderberg gråtunga oktoberdagar …

Motivering: 
​IM-priset 2020 går till en orädd och kritisk samhällsbetraktare som med humanismen som ledstjärna fångar och ifrågasätter dagsaktuella händelser. Han formulerar sig med skärpa mot rasism och intolerans och får oss att både skratta och sätta skrattet i halsen. 
​Precis som IMs grundare Britta Holmström väcker han opinion för medmänsklighet i en tid det verkligen behövs. 

Här hittar du tidigare års IM-pristagare, bland annat Lovette Jallow och Linnéa Claeson.

Av: Malin Kihlström