Hoppa till innehåll

Konferens hyllar framsteg för kvinnors rättigheter

Kategorier:

I år har kvinnors rättigheter tagit ett språng framåt i Mellanöstern och Nordafrika. Lagstiftning i flera länder har reformerats efter påtryckningar från lokala kvinnogrupper. För att fira detta, dela erfarenheter och diskutera framtiden för jämställdhet i regionen erbjuder IM, Diakonia och Norsk Folkehjelp en trygg plats för flera generationer kvinnliga aktivister under en konferens i Beirut 5-6 december.

I juli godkände Tunisiens parlament omfattande ny lagstiftning mot kvinnovåld. I Tunisiens fotspår gick Jordanien månaden efter när parlamentet röstade för att avskaffa den kontroversiella 308:e artikeln, en klausul som tillåter våldtäktsmän att undslippa straff om de gifter sig med offret. Ett par veckor senare ändrade Libanons parlament artikel 522 som tidigare gav våldtäktsmän ett liknande kryphål.

”Tillsammans står vi starka”

Konferensens motto är “Tillsammans står vi starka”. Påminner om den gemensamma insats som möjliggjorde framstegen under det gångna året. IM och våra partnerorganisationer i Jordanien, Palestina och Libanon jämställdhet har stöttat civilsamhället och fortsatt kräva jämställdhet i arabvärlden och globalt.

– Samarbetet mellan olika internationella icke-statliga organisationer, civilsamhället och experter är ett viktigt initiativ vid en avgörande tidpunkt, där våld i nya former har ökat snabbt. Jag tror att den här konferensen kommer att erbjuda oss den plattform som behövs för att formulera kreativa mekanismer för att bekämpa våld, särskilt genom samarbeten och gemensamma insatser, säger Amneh Al Zoubi från Jordaniens kvinnounion, JWU.

JWU är en medlemsorganisation i som etablerades i Jordanien 1945. Den varit mycket aktiv de senaste åren i att organisera och leda demonstrationer för att få Jordaniens regering att avskaffa artikel 308. JWU och IM har samarbetat nära det senaste året för att informera om kvinnors rättigheter och öka tillgängligheten till juridiskt och socialt stöd för utsatta kvinnor och barn genom center i städerna Madaba och Deirallah. Det har även erbjudits en stödlinje per telefon dygnet runt.

Feministisk utrikespolitik från Sverige och Kanada

Sveriges ambassadör i Jordanien, Erik Ullenhag, och Kanadas ambassadör, Emmanuelle Lamoureux, ska närvara under konferensen för att diskutera hur de båda ländernas feministiska utrikespolitik kan påverka Mellanöstern och Nordafrika. Närvarar gör även Fredrik Westerholm, förste sekreterare vid Sidas ambassad i Beirut och Damascus, som utgör en av huvudfinansiärerna för evenemanget.

Den regionala konferensen kommer att äga rum 5-6 december vid Lebanese American University i Beirut i Libanon och värd för konferensen är Institutet för kvinnostudier i arabvärlden, IWSAW.

Av: malin hansen