Hoppa till innehåll

Små droppar som blir till stora svallvågor – Fair Trade-kursare till Kathmandu

Deltagare från Fair Trade klass 2018/19 på plats i Kathmandu. Från vänster till höger: Cristina Romero, Fredrik Blom, Madalina Andreasson och Vinh Hoang. Foto: Thomas Ericsson
Kategorier:

Fyra av deltagarna från kursen Fair Trade på distans, reste till Nepal för att se teorin omsatt i praktik. De mötte en stad formad av fattigdom, förtryck och naturkatastrofer. Och blev överväldigade av alla leenden och gästvänlighet de mötte mitt i armodet.

I en stor dal på 1324 meters höjd ligger miljonstaden Kathmandu, huvudstaden i Nepal. Ett land där 22 procent av befolkningen lever i extrem fattigdom. Värst drabbade är marginaliserade grupper som Daliterna.

Syftet med resan var att besöka flera organisationer som ingår i nätverket kring Fair Trade Group Nepal. En partnerorganisation till IM som under tre decennier jobbat med social och ekonomisk inkludering bland utsatta och marginaliserade grupper i Nepal.

Sällskapet fick träffa företrädare för producentorganisationerna, se produktionen och ta del av hantverkarnas historier och erfarenheter. Det gav god inblick i hela värdekedjan från hantverk till distribution. Här är några av kursdeltagarnas egna kommentarer om sina erfarenheter från resan:

”Att i verkliga livet få träffa personerna vars händer har skapat hantverket vi ser på butikshyllan och eldsjälarna som har som livsmål att stärka sina medmänniskor, var en stark upplevelse. Komplexa system för samarbete och medmänsklighet som grund – utbildning, mikro-finansiering, transparenta granskningssystem, var häftigt att se.

När vi läser om CSR i teorin eller arbetar med det från kontoret i Sverige är det svårt att greppa de generaliserande begreppen, trots att viljan finns där. Men när vi som studenter och lärare placeras mitt i det och kan se människorna i ögonen istället för i ett tidningsuppslag, väcker det såväl värme, förundran och inspiration.

Vi lämnade Kathmandu fyllda av hopp. Det vi tar med oss är att små droppar i ett hav kan bilda svallvågor så stora att de har kraft att färdas runt hela klotet.”

– Ansökan till nästa kursomgång av Fair Trade på distans är i full gång. Även denna gång kommer vi att göra den fantastiska resan till Nepal för att se och lära oss, vilken skillnad Fair Trade kan göra för att skapa hållbara samhällen och verklig förändring. säger Thomas Ericsson, Projektledare för Fair Trade på IM.

/ Anders Widell, IMs webbredaktör 2019


Redaktionens kommentar:
Artikeln är skriven utifrån erfarenheter från de fyra deltagarna från Fair-Trade klass 2018/19, Folkhögskolan Hvilan efter hemkomsten från deras studieresa till Nepal.

IM har arbetat med rättvis handel sedan starten 1938 och vi var bland de första organisationer i Sverige som sålde Fair Trade-produkter. 2018 beslutade styrelsen av ekonomiska skäl att avveckla våra butiker. Vi fortsätter dock att stötta de producenter vi samarbetar med för att de ska nå ut till nya marknader och fler kunder. I Sverige arbetar vi med utbildning och påverkan. Ett exempel är kursen Fair Trade på distans som vi driver tillsammans med Folkhögskolan Hvilan.

Av: Erik Törner