Hoppa till innehåll

Trollar borgerligheten bara bort trollen nu?

Sommarbild och porträtt av Martin Nihlgård som står framför ett grönt träd.
Kategorier:

TV4:s ”Kalla fakta” drog ut trollen och trollfabrikerna i ljuset. Nu måste regeringen och den anständiga borgerligheten tala klarspråk – och ta detta på det allvar som avslöjandet kräver. För demokratins skull.

Hur ska det demokratiska och offentliga samtalet föras? 

Alla politiska partier borde väl vara högljutt och extremt samstämmiga om att det inte förs via hemliga konton och genom att förlöjliga, hota, hata och skrämma meningsmotståndare. Eller genom att skapa drev, sprida rasism och lögner. Om partierna på riktigt värnar demokratin och demokratins bästa. 

Men nu när troll och trollfabriker dragits ut i ljuset genom TV4:s ”Kalla fakta” blir man häpen över efterspelet och regeringspartiernas krumbuktande reaktioner. 

Det ska sägas att det är mycket illa att den anständiga borgerligheten i första taget ens bjöd in ett parti grundat av nazister. Bjöd in det i värmen, först till Tidöslottet och sedan Rosenbad.

Men turerna nu kring SD:s trollfabriker är väldigt obehagliga. 
Att SD är SD är väl egentligen inget att uppröras över. Däremot den borgerliga delen av Tidö och just deras förhållandevis lama reaktioner.

  • 1. I första fasen tonar man ner det och säger att: ja, det här ska inga partier hålla på med. Som om det var ett problem som ser likadant ut i alla partier. 
  • 2. I andra fasen (möjligen parallellt med första) spelar man förvånad över att detta har hänt. Alla som har minsta intresse av politik har vetat. Det är verkligen inte första granskningen som görs. Förvåningen känns lika genuin som när ledande SD-företrädare spelade förvånade över att deras vitbok visade att SD grundades av nazister. 
  • 3. I tredje fasen ber SD om ursäkt (samtidigt som de betonar att de inte har något att be om ursäkt för) och tar bort några klipp. Det enda de (möjligen) ber om ursäkt för är att de delat nedlåtande saker om de andra Tidöpartierna och brutit mot deras överenskommelse. De borgerliga i Tidö verkar nöjda. Som om problemet var dessa klipp?
  • 4. Är den fjärde fasen den fas då allting ska gå tillbaka till det vanliga? 
    För SD lär fortsätta sprida hat mot det ”vänsterliberala etablissemanget” (där för övrigt också M, KD och L ingår). Trollfabrikerna lär fortsätta pumpa ut rasistiska konspirationsteorier, lögner och fake news. Lär fortsätta rikta hot och hat mot politiska motståndare och minoritetspersoner. Och de kommer att fortsätta att elda på svansen – vilket blir ett reellt fysiskt hot för de utpekade. Ska nu alltså den borgerliga Tidö-delen nöja sig med ett: ”Ja, men bara de inte är taskiga mot stackars Ulf, Ebba och Johan … Eller Teodorescu Måwe och andra Tidöföreträdare.”

Troll är troll, om än i kostym och slips.
Och har man passerkort till Rosenbad måste man vara emot troll. Man måste kalla troll för troll. Och man måste dra ut dem i ljuset och inte låtsas att de inte är så farliga.

Martin Nihlgård, IM:s generalsekreterare

Vill du stärka demokrati och jämlikhet och arbeta för en medmänskligare värld? Bli medlem i IM! Ju fler vi är, desto mer kan vi på påverka!
Och kom ihåg att rösta i EU-valet den 9 juni. Du kan förtidsrösta redan från den 22 maj.

Av: Martin Nihlgård