Hoppa till innehåll

Vårdpersonal i skottlinjen när våldet trappas upp på Västbanken

Kategorier:

IM:s samarbetspartner Palestinian Medical Relief Society (PMRS) uttrycker i ett uttalande sin djupa förtvivlan över den eskalerande våldsspiralen och de attacker som den israeliska armén utsätter vårdpersonal på Västbanken för. Enligt rapporter fortsätter Israels försvarsstyrkor (IDF) sina angrepp mot civila och medicinsk personal i det palestinska flyktinglägret Nur Shams i Tulkarem som ligger i norra delen av Västbanken.

Hittills har rapporter bekräftat att 14 palestinier har dödats av den israeliska armén i lägret. Vidare har det förekommit direkta attacker mot ambulanspersonal, där israeliska prickskyttar har skjutit mot dem medan de har utfört humanitära uppdrag. 

Under en två dagar lång belägring av området förhindrades ambulanser från att nå lägret. Trots stora svårigheter lyckades två fordon komma in i lägret och kunde transportera ett fåtal skadade. Fordonen och den medicinska personalen kvarhölls inom lägrets gränser under en och en halv timme.

Godtyckliga gripanden och brist på medicinsk utrustning

Medicinsk personal har godtyckligt gripits och förhörts medan de försökte hjälpa skadade. Inne i lägret behandlades minst 50 personer för skador från skarpa skott, frakturer, kvävningar och bett från IOF-hundar. Inte alla skadade kunde nås på grund av att ambulanspersonal var direkta måltavlor. Det råder också akut brist på medicinsk utrustning.

Det statliga sjukhuset i lägret belägrades och flera medarbetare från Röda Halvmåne-sällskapet greps utan förklaring. 

Humanitära konsekvenser och internationella krav

Den rådande situationen i lägret, och nu även i staden Tulkarem, har lett till en akut brist på grundläggande förnödenheter såsom vatten, mat, elektricitet och mediciner. Bland de drabbade finns äldre och sårbara grupper med kroniska sjukdomar som högt blodtryck och diabetes, vilka nu står helt utan tillgång till behandling eller mediciner.

PMRS uppmanar det internationella samfundet att agera i enlighet med internationell humanitär lag (IHL). Attackerna mot hälsovårdspersonal och hälsovårdsinfrastruktur strider direkt mot IHL. Organisationen påminner om de förödande effekterna av tidigare attacker mot hälsovården i Gaza och varnar för att Västbanken riskerar att hamna i en liknande katastrofal situation.

Här kan du läsa hela uttalandet.

Foto: PMRS

Av: Malin Kihlström